Vodohospodářské projekty si rozdělí 21 milionů

vodovodRadní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků obcím na vybudování vodohospodářské infrastruktury. V letošním třetím kole tohoto dotačního programu kraj rozdělí částku téměř 21 milionů korun. Záměr ještě musí schválit zastupitelé na prosincovém zasedání.

Ve třetím kole tohoto dotačního programu jsme podpořili 11 projektů za bezmála 21 milionů korun. V letošním roce se podpořilo celkem 56 projektů na rozvoj vodohospodářské infrastruktury za více než 57 milionů korun. Poptávka obcí nicméně převyšuje finanční možnosti, neboť jsme letos evidovali celkem 109 žádostí o podporu za více než 122 milionů korun. Z tohoto důvodu bude dotační program pokračovat i v příštím roce,“ uvedl radní Královéhradeckého kraje pro oblast vodního hospodářství, životního prostředí a zemědělství Karel Klíma.

Díky podpoře ve třetím kole dotačního programu dojde například k zahájení třetí etapy výstavby vodovodu v Češově-Liběšicích nebo dostavbě vodovodu v Radimi či Údrnicích. Nová kanalizace s čistírnou odpadních vod vznikne v Pilníkově a biologického dočišťování odpadních vod se dočká obec Barchov.

Finančními prostředky z prvního kola už letos kraj podpořil především zahájené projekty spolufinancované ze Státního fondu životního prostředí ČR nebo ministerstva zemědělství. Na maximální částku 3 milionů korun dosáhly velké projekty v podobě vybudování kanalizace a čistírny odpadních vod v Černém Dole nebo rekonstrukce čistírny odpadních vod v Častolovicích. Dále došlo například k podpoře vybudování kanalizace ve Smržově, Dobré Vodě u Hořic či Hlušicích.

Dotace z druhého kola putovaly například na výstavbu vodovodu z Kohoutova do místní části Kladruby, prodloužení vodovodu v Orlickém Záhoří či vybudování posilujícího zdroje pitné vody v Liberku. Královéhradecký kraj také podpořil dostavbu vodovodu v Samšině nebo vybudování části vodovodu a kanalizace v Potštejně. (khk)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji