Kraj opravil lehárny

pak leharnyOdborný léčebný ústav v Jevíčku se pyšní opravenými lehárnami. Obnovu historické budovy bývalé Zemské jubilejní léčebny plicní císaře Františka Josefa I. rozdělil Pardubický kraj do tří etap s celkovými náklady 15,1 milionu korun. Částkou 1,9 milionu korun přispělo také Ministerstvo kultury České republiky v rámci Program záchrany architektonického dědictví.

Budovy celého sanatoria postavené v letech 1913 až 1916 byly v roce 2016 prohlášeny nemovitou kulturní památkou, což sice znamená jejich vyšší ochranu, ale všechny opravy jsou také ze strany památkářů o to sledovanější a vše musí být do detailu naplánované a schválené. Proto se celá stavba oproti našemu původnímu kvalifikovanému odhadu prodražila, ale i vzhledem k významu celé léčebny se jedná o investici, která byla nutná,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který připomněl také další výraznou krajskou investici. „Jednou z našich větších investic je úplná rekonstrukce bývalého dětského pavilonu na pavilon plicní rehabilitace. Rekonstrukce je plně hrazena z krajského rozpočtu, který na tuto velkou investici pamatoval částkou téměř 39 milionů korun. Zároveň probíhají opravy na stravovacím objektu, kde se pracuje na zcela nové střeše za přibližně čtyři miliony korun. Pokud vše půjde podle plánu, tak by plicní rehabilitace měla uvítat první pacienty na jaře roku 2019,“ řekl hejtman Netolický k investicím v areálu, který v době svého prezidentství navštívil také Tomáš Garrigue Masaryk.

Účelnost investic do zdravotnických zařízení po celém regionu a zvláštní význam léčebny v Jevíčku spatřuje také krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „Léčebna v Jevíčku je svou atmosférou nepochybně mimořádné zdravotnické zařízení, a to nejen v měřítku našeho kraje. Vedle profesionální a přívětivé péče zde máme historicky cenný areál ve velmi klidném místě, tedy s atmosférou téměř královského letoviska. Některé pavilony však byly však dlouhodobě podinvestované. Nyní se nám daří postupně dostávat areál do stavu, který podpoří výbornou péči zdejšího personálu. Část areálu včetně renovace interiérů je tedy ještě před námi,“ uvedl krajský radní Ladislav Valtr. Lehárny slouží pacientům s pneumologickým onemocněním či TBC. „Pacienti s těmito diagnózami jsou hospitalizováni na izolačních lůžkách a nemohou opustit budovu, také proto je rekonstrukce nejen užitečná, ale musí být postupná,“ doplnil radní. (pak)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji