Kladno zatrhlo hazard. A umožnilo si sednout nebo lehnout

hazardV největším statutárním městě ve Středočeském kraji má být bezpečněji. Zastupitelé Kladna schválili obecně závaznou vyhlášku (OZV), která zakazuje hazard. Právě závislost na automatech totiž často vede k tomu, že se lidé snaží získat peníze - na hazardní hry nebo ty prohrané - nelegálním způsobem.

Vyhláška, která zakazuje hazard, bude platit od ledna příštího roku. Většina herních společností, které v Kladně působí, má ale tříleté povolení udělené letos krátce před volbami, tedy platné do roku 2021. Věříme, že i tyto firmy budou dodržovat platné zákony a jsme připraveni s nimi jednat o tom, jak budou ve městě do doby, než povolení vyprší, fungovat,“ říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodává: „Nové hrací automaty už nebudeme podle vyhlášky povolovat.“

Jiránek připomíná, že hazard je zakázaný i v dalších středočeských městech, například v Kolíně či v Mladé Boleslavi. Přísnější regulace přitom podle dostupných informací nikde k nárůstu hazardu nevedla.

Hazardní hry jako je bingo, technické hry, živé hry nebo turnaje malého rozsahu znamenají velká společenská rizika. Často na ně navazuje kriminální činnost. Závislost na automatech přitom mívá dopad nejen na hráče samotné a jejich blízké, představuje riziko pro širokou veřejnost a často vede k sociálnímu vyloučení,“ říká náměstek primátora statutárního města Kladno pro bezpečnost a sociální věci Tomáš Kutil a dodává: „Proto jsme přijali vyhlášku, která hazard zakazuje, úlohou města je přece starat o své občany a zajistit, aby se tam, kde žijí, cítili bezpečně.

Hazard se v současné době čím dál tím víc přesouvá na internet. Dá se tedy předpokládat, že kamenných kasin a dalších budov, kde se nyní automaty provozují, bude postupem času ubývat.

Zastupitelstvo také zrušilo vyhlášku, která se týkala veřejného prostranství a vzhledu města. Podle ministerstva vnitra totiž byla v rozporu s Ústavou. Kladno mělo od resortu za úkol ji do konce roku změnit. Daná OZV zjednodušeně zakazovala, aby lidé využívali například zídky či trávníky k sezení či ležení. Jenže nakládání s veřejným prostranstvím upravují jiné právní předpisy, podle kterých může, je-li to nutné, zasáhnout policie. Obdobné vyhlášky v jiných městech zrušil Ústavní soud. Vedení město nyní předpokládá, že se k tématu, kdy se někteří lidé na veřejných místech nevhodně chovají, vrátí na jaře příštího roku.

Zastupitelstvo se nově konalo odpoledne, aby se ho mohla zúčastnit široká veřejnost. Radnice se tak podle slibu koalice ODS, Kladeňáci, ANO a SPD víc otevírá lidem. Na programu nejdřív byly dotazy občanů. Mimo jiné se diskutovalo o personálních změnách v městských společnostech TEPO a SAMK. Nové vedení radnice k nim přistoupilo kvůli dlouhodobě netransparentnímu hospodaření.

Projednaly se i výbory zastupitelstva, jejich statuty a jednací řády, prodej městského majetku, či záležitosti společností, v nichž má Kladno obchodní podíl. Součástí programu byl také vývoj rozpočtu do konce letošního roku a rovněž se schválilo rozpočtové provizorium na leden až březen 2019. (šf)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji