Práce na Zámku Pardubice budou trvat dva roky

Vizualizace expozice Pernštejská zbrojniceVýchodočeské muzeum v Pardubicích a Zámek Pardubice čekají velké změny. Včera odstartoval rozsáhlý projekt rekonstrukcí v paláci i hospodářských budovách, dostavby výstavních sálů na místě někdejších zámeckých sýpek a budování nových expozic. Stavební inženýři a dělníci z firmy ARCHATT PAMÁTKY tu zůstanou přibližně dva roky.

Pardubický kraj má z evropského programu ITI pro Hradecko-pardubickou aglomeraci získat 95milionovou dotaci, vysoutěžená cena stavebních prací je včetně DPH 119 milionů korun. Další prostředky budou potřeba na nové vybavení interiérů a expozici Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách. Realizace této části plynule naváže na stavební práce,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.

V zámeckém paláci stavebníci vyřeší dlouholeté neduhy stavebně-technického stavu památky a připraví prostory pro vybudování nové expozice „Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách“. Upraví povrchy a skladbu podlah, zapraví poškozené části omítek a obnoví kamenické prvky.

V místě dnešní truhlárny v budově čp. 2 najde ideální prostor expozice Pernštejnské zbrojnice. Rekonstrukce se dočká přednáškový sál v přízemí této budovy, v patře pak vznikne pedagogický a výtvarný atelier. Nové výstavní sály budou také v dostavbě dvou traktů původních sýpek. Za hospodářskými budovami budou mít své zázemí dílenské provozy.

Stavební práce vycházejí z generelu dlouhodobé prezentace Zámku Pardubice jako pernštejnské rezidence, který jsme dali v minulých letech zpracovat a připomínkovat třem významným českým architektům – Josefu Pleskotovi, Ladislavu Lábusovi a Petru Všetečkovi,“ dodal Roman Línek.

Práce se samozřejmě dotknou provozu Východočeského muzea. „Po dobu rekonstrukce plánujeme nechat veřejnosti přístupné expozice Pardubice – příběh města a archeologickou expozici Proti proudu času, do odvolání bude otevřená i expozice skla. Ještě do 27. ledna mohou návštěvníci zavítat na výstavy Vášeň, čas a sklo a Pardubické proměny,“ oznámil ředitel muzea Tomáš Libánek. „Prohlídky rytířských sálů a kaple Tří králů skončí 24. února,“ dodal.

I když rytířské sály nebudou po dobu rekonstrukce přístupné, nabídne letos Východočeské muzeum prohlídky krytu civilní obrany, zámeckého areálu, historického jádra města nebo procházku okolo staveb moderní architektury v Pardubicích. Novinkou budou od jara 2019 prohlídky pro děti, které budou věnované poznání pardubických legend a historického centra a také tajemství krytu civilní obrany. „Plánujeme i uspořádání některých tradičních akcí, jako jsou muzejní noc, dětský den či divadelní festival Pernštejn(l)ove. Další program budeme pružně připravovat podle harmonogramu stavby,“ upřesnil Libánek.

Odborní pracovníci muzea se budou po dobu výstavby věnovat především práci se sbírkovým fondem, ale připraví také přednášky na historická, přírodovědná a archeologická témata. Pracujeme na nových expozicích skla a numizmatiky, postupně začneme chystat i výstavy do nových sálů,“ uvedl ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek. (pak)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji