Na kraji o negativním dopadu průmyslových zón

jednani zonyJak ulehčit krajskému městu od negativních dopadů průmyslových zón a kde na to vzít peníze, to byl hlavní bod už několikáté schůzky pracovní skupiny, kterou na Krajský úřad Pardubického kraje svolali náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš spolu s primátorem statutárního města Pardubice Martinem Charvátem. Sešli se tu zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky (MPO), CzechInvestu, kraje, města i silničářů.

V Pardubicích jsou celkem tři průmyslové zóny – jedna je v Černé za Bory, druhá v Semtíně a třetí ve Starých Čívicích. Všechny se v průběhu uplynulých desetiletí poměrně živelně rozvíjely a počítají i s dalším růstem. My teď až následně řešíme stav silnic, které k nim vedou, ale i další důsledky jejich činnosti,“ říká Michal Kortyš. „Impulzem bylo třístranné memorandum mezi firmou Foxconn , krajem a městem o posílení infrastruktury v lokalitě Černá za Bory. V roce 2018 firma Foxconn  od memoranda odstoupila a dohodli jsme se s primátorem pokračovat i bez jejich účasti,“ dodává Kortyš.

Jednou z dobrých zpráv na jednání byla informace náměstka primátora Pardubic Petra Kvaše o tom, že rekonstrukce ulice Dělnické má už stavební povolení, a zároveň tu zazněl příslib finančních prostředků z dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu. Další silnice u průmyslových zón ale bude potřeba zafinancovat z dalších zdrojů. Jedná se zejména o silnice II. a III. tříd, ale i místní komunikace, ať už v areálu v Černé za Bory, silnice navazující na dopravní uzel v Semtíně nebo silnice ze Starých Čívic směrem na Lázně Bohdaneč.

Představitelé města Pardubic zároveň ale poukázali na další problémy, které jsou s vysokým přílivem cizinců do města spojené. „Ti lidé potřebují někde bydlet. V Pardubicích jsou v současné době všechny ubytovny plné, zaměstnanci si shánějí bydlení i v okolních obcích a dojíždějí. Velmi silně se projevuje nárůst dětí cizinců zejména třetích zemí v našich mateřských a základních školách, už jich je téměř 400, to je v podstatě jedna celá škola a školka. V rámci tzv. slučování rodin čelíme také tlaku umísťování desítek dětí a žáků mimo období zápisů do MŠ a ZŠ v průběhu školního roku, problémy vnímáme i v oblasti zdravotní péče, kdy je nedostatečně pokryta péče v odbornostech praktického lékařství, pediatrie, stomatologie nebo gynekologie,“ shrnuje náměstek primátora Jakub Rychtecký aktuální stav a požadavky města na zástupce dotčených ministerstvech.

Příští schůzka pracovní skupiny rozšířená o zástupce dalších ministerstev, kteří by mohli být nápomocni s těmito problémy, se uskuteční 20. února v prostorách Senátu v Praze. (pak)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji