Kraj podporuje sociální služby v přirozeném prostředí

soc sluzby zlnNa konci týdne se v prostorách 21. budovy ve Zlíně konalo setkání kulatého stolu s tématem Jak podpořit pečující osoby na regionální a lokální úrovni. Posluchači se mohli dozvědět, jak efektivněji přistupovat k podpoře pečujících osob, ať už prostřednictvím sociálních a zdravotních služeb nebo společenskou osvětou.

Jedním z hlavních cílů Zlínského kraje je podpora sociálních služeb, které jsou poskytovány v přirozeném prostředí, a jejich vzájemná provázanost s ambulantními službami či odlehčovacími (terénní, ambulantní i pobytovou formou). Proto v kraji funguje například koordinátor komunitního plánování, protože zjišťování potřeb a nastavování pomoci je významné na místních úrovních," uvedla krajská radní pro oblast sociálních věcí, neziskového sektoru a rodinné politiky Michaela Blahová. "V současnosti máme vytvořenou mapu, dle které zjišťujeme tzv. bílá místa, kde je potřeba sociální služby doplnit. Důležité je také sdělit pečující osobě veškeré komplexní informace, poznat, jakou pomoc pečující skutečně potřebuje, povzbudit ho a být mu oporou.

Ve své prezentaci posluchačům dále uvedla, že je důležité podporovat pečující osoby různými aktivitami, například zapojení do péče více osob, poradenství, kurzy pro pečující a setkání pečujících nebo využití komerčních služeb, jako je stravování nebo úklid. O koncepčním a koordinovaném přístupu při podpoře pečujících promluvila také koordinátorka projektu Stárnutí na krajích Zuzana Gašková. Seminář se uskutečnil v rámci Operačního programu Zaměstnanost Evropského sociálního fondu. (zlk)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji