Hradec Králové si pořídí dron

dronRadní Hradce Králové odsouhlasili nákup dronu pro magistrát města, který budou používat zaměstnanci různých odborů i městské organizace. Přístroj včetně náhradních dílů a příslušenství přijde na zhruba 85 tisíc korun. Během týdne město vypíše výběrové řízení na dodavatele dronu, používat by ho pak mohlo zhruba od přelomu září a října.

Dron bude využívat řada odborů magistrátu města, umožní jim zejména pracovat s kvalitnější fotodokumentací. Týká se to například odboru památkové péče, odboru rozvoje města nebo odboru hlavního architekta. Odbor životního prostředí bude moci identifikovat místa významná z pohledu životního prostředí nebo černé skládky. Využitelný bude například i v rámci krizového řízení, bude možné monitorovat trasy k místu mimořádné události, povodňové a zaplavené oblasti v případě přírodní katastrofy a také bude přínosem při vyhledávání osob v terénu i v objektech v případech, kdy potřebují pomoc,“ uvádí tajemnice magistrátu města Markéta Bartušová.

Z městských společností bude dron nejvíce pomáhat v práci technickým službám a městským lesům. Sloužit bude ve většině případů k monitoringu a analýze současného stavu problematických oblastí. O využívání zařízení projevila zájem také městská policie. „Uvažujeme o zapojení mobilní služebny jako mezičlánku mezi dronem a operačním pracovištěm nebo dronem a bezpečnostní radou města při krizových situacích,“ řekl ředitel městské policie Miroslav Hloušek. (mmhk)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji