K Želivce se vracejí ovce

Ovce v hadcovém boru u ŽelivkyNa území národní přírodní památky Hadce u Želivky vrací ochránci přírody z Vlašimi tradiční způsob hospodaření – pastvu ovcí. Spásání pomáhá ve zdejších lesostepích udržet podmínky pro kriticky ohroženou kuřičku hadcovou. Pastva probíhá za přísných bezpečnostních opatření a v malém rozsahu, aby byla vyloučena všechna rizika pro vodárenský zdroj.

Ochránci z Českého svazu ochránců přírody Vlašim začali s tradiční lesní pastvou na území národní přírodní památky Hadce u Želivky, aby umožnili návrat kriticky ohrožené byliny kuřičky hadcové. Spásání travin a narušování drnu kopýtky v minulosti vytvořilo podmínky pro zachování vzácných druhů, vázaných na horninu hadec, ve světlém boru. Pastva je vyvrcholením systematické péče o území v evropském projektu „Život pro kuřičku“, který už přinesl hmatatelné výsledky právě v podobě nárůstu populace této rostliny, které hrozilo vyhynutí.

Na území pěti hektarů národní přírodní památky se po dobu dvou týdnů pase stádo třiceti ovcí. Omezená doba i velikost stáda byla nastavena kvůli omezené úživnosti lesního podrostu a blízkosti vodárenské nádrže.

Lesní pastva byla v minulosti běžným způsobem hospodaření. Dnes je zakázána zákonem. Český svaz ochránců přírody Vlašim ale po dohodě s vlastníkem pozemku, Lesy České republiky s.p. a státním podnikem Povodí Vltavy získal od státních orgánů potřebné výjimky.

Podle Karla Kříže z Českého svazu ochránců přírody Vlašim přinese neobvyklý zásah výsledky: „Dohodnout a získat povolení pastvy v lese na území, které je tak exponované, byl trochu oříšek. Podle všech předpokladů ale bude úsilí stát za to a lesní pastva prospěje dalšímu návratu kriticky ohrožené kuřičky hadcové.

Karel Kříž také upřesnil, že stádo ovcí je pod dozorem proškoleného personálu dvacet čtyři hodin denně ve dvojitém ohradníku ze sítí nabitých elektřinou.

Záchranu kuřičky hadcové v projektu LIFE for Minuartia – Život pro kuřičku realizuje Botanický ústav Akademie věd ČR a Český svaz ochránců přírody Vlašim za finanční podpory programu LIFE Evropské unie a Ministerstva životního prostředí. (csop)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji