Zajistěte rovný a spravedlivý systém odměňování poskytovatelům zdravotní péče, vyzval Čunek Vojtěcha

cunek koronaNa základě včerejšího rozhodnutí Asociace krajů ČR se hejtman Zlínského kraje a předseda Komise pro zdravotnictví AK ČR Jiří Čunek obrátil otevřeným dopisem na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Důvodem je avízovaný záměr státu oddlužit svoje nemocnice. Jiří Čunek v dopisu odmítá, že by špatná situace státních nemocnic měla přímou návaznost na covidovou krizi a tvrdí, že dluhy se kumulovaly řadu let. Celý dopis přetiskujeme.

Vážený pane ministře,

s velkým zájmem jsem dnes zaznamenal zprávu webového portálu Seznam.cz, který informoval o záměru ministerstva zdravotnictví oddlužit šest státních nemocnic ve výši 7,7 miliardy korun z veřejných prostředků. Ačkoliv je tento počin zahalen odůvodněním „koronavirového pláště“, čímž je navozován dojem, že dluhy vznikly za poslední měsíce vyhlášeného stavu nouze, pravda je jiná. Všechny navržené nemocnice k oddlužení své dluhy nasbíraly za mnoho let zpět, přestože mají stejně jako ostatní nemocnice v České republice hospodařit z prostředků získaných ze zdravotních pojišťoven. Pokud všechny ostatní nemocnice nebudou oddluženy státem podle stejného klíče, považuji tento krok nejen za hluboce nespravedlivý, ale v podstatě destabilizující státem nastavený systém úhrad za zdravotní péči. Zároveň by pak ty nemocnice, které hospodaří dobře, měly být odměněny.

Ministerstvo zdravotnictví je za Vládu ČR hlavním garantem, který stanovuje pravidla ve zdravotnictví. Vydává úhradovou vyhlášku, určuje cenu zdravotních služeb, léčiv, materiálu i cenu práce. Přestože těmito vyhláškami významně zvýhodňuje jimi řízené fakultní nemocnice proti ostatním nemocnicím, je výsledkem opakovaně mnohamiliardový schodek a neschopnost mnohých, ministerstvem řízených nemocnic své závazky včas splácet.

Ministerstvo zdravotnictví krajům zazlívalo, že při navyšování platů a mezd zdravotníkům ve státních nemocnicích, nekopírovaly plošné navyšování platů a mezd v nemocnicích krajských. Ano, pane ministře, nešlo to. Můžeme vydat pouze tolik peněz, kolik si vyděláme. Zdravotní sestry v krajských a městských nemocnicích mají nižší platy než ty ve státních, ale je to pouze kvůli zodpovědnému přístupu k hospodaření nemocnic i jejich řízení. Jsem přesvědčen, že nejen ministerstvo zdravotnictví musí mít zájem na tom, aby v našem státě byli zaměstnanci v nemocnicích za stejnou práci odměňováni stejným způsobem, především když jsou závislí na jednom objednateli, což jsou zdravotní pojišťovny. Do systému veřejného zdravotního pojištění přispíváme všichni občané tohoto státu stejně, máme mít tedy stejný přístup k péči a má nás obsluhovat stejně odměňovaný personál.

Vážený pane ministře,

žádám Vás tímto otevřeným dopisem, aby ministerstvo zdravotnictví vytvořilo systém, který zajistí rovný a spravedlivý systém odměňování všem poskytovatelům zdravotní péče.

S úctou

Jiří Čunek

hejtman Zlínského kraje
předseda Komise Rady Asociace krajů České republiky pro zdravotnictví

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji