Karlovarsko chce nízkoemisní autobusy

hybrid busVe veřejné linkové dopravě na území Karlovarského kraje mohou v budoucnu cestující vozit nízkoemisní autobusy. O dotaci na jejich pořízení se bude ucházet vedení regionu. Celkem předloží čtyři žádosti, každou do výše 200 milionů korun. Pořídit by chtěl okolo 150 autobusů, které nahradí stávající vozidla veřejné autobusové dopravy.


​„Přihlásíme se do výzvy v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, kde je v současnosti na pořízení nízkoemisních vozidel vyčleněno 1, 9 miliardy korun. Peníze jsou přitom určeny pro tři strukturálně postižené kraje, tedy i pro Karlovarský. Musíme být řádně připraveni, vytvořit studii proveditelnosti, abychom mohli v červnu podat všechny čtyři žádosti,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.


Nová nízkoemisní vozidla na stlačený plyn jsou podstatně ekologičtější než současné autobusy a znamenají minimální zátěž pro životní prostředí. „Jde o nízkopodlažní vozy s moderním informačním a odbavovacím systémem. Kompletně bychom obměnili většinu autobusů, které v současnosti jezdí ve veřejné linkové dopravě v našem regionu,“ dodal Martin Hurajčík. Na území kraje v současnosti působí 7 dopravců zajišťujících regionální autobusovou dopravu, kteří celkem používají v provozu 202 autobusů veřejné linkové dopravy. Ovšem pouze 8 autobusů splňuje aktuální platnou emisní normu EURO 6, ostatní vozy odpovídají starším normám.

Pokud by podmínkou získání dotace z IROP bylo, že žadatelem musí být provozovatel autobusové dopravy, nabízí se možnost založení vlastní krajské společnosti. "Další z možných variant by mohl být i vznik společného dopravního podniku s účastí měst, které už dnes provozují městskou hromadnou dopravu. Dosáhli bychom tak mnohem efektivnějšího a komfortnějšího systému pro cestující,“ uzavřel náměstek hejtmanky. (kvk)

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji