Nulové mýtné hodil Kremlík pod stůl

rozbita silniceNa krajské silnice II. a III. třídy se valí pohroma. Společné memorandum mezi Ministerstvem dopravy ČR, Asociací krajů ČR a Svazem měst a obcí ČR, které by regionům umožňovalo navrhnout úseky silnic I. třídy, kde by od příštího roku bylo nulové mýtné, padlo pod stůl. Na téměř devíti stech kilometrech silnic první třídy se tak od začátku příštího roku bude vybírat poplatek bez výjimky. Zpět jsou tedy obavy regionálních samospráv z toho, že nákladní automobily budou zpoplatněné silnice objíždět po krajských vozovkách, které tak budou nadměrně poškozovány.

 

"Chápeme kraje i města, které se obávají plánovaného zavedení mýtného na dalších 900 kilometrech silnic I. třídy. Proto jsme se domluvili, že vyberou úseky, na kterých by podle nich měla být nulová sazba a úseky, kde mýtné pro kamiony bude přínosné ekonomicky nebo jako nástroj regulace dopravy," říkal ještě na začátku loňského října tehdejší ministr dopravy Dan Ťok. Letos v dubnu na jednání Asociace krajů ČR potřebu dodržet ministerský příslib zdůraznil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhnounek: "Stát přišel s tím, že chce rozšířit platbu mýtného na 900 kilometrů silnic I. tříd od roku 2020, to nevymyslely kraje. Logicky jsme se proto obávali, aby se těžká doprava nepřesunula na „dvojky a trojky“ a do obcí. Z toho důvodu jsme uzavřeli memorandum s ministerstvem dopravy a využili nabídky stanovit po dohodě s městy a obcemi úseky silnic I. třídy v regionech s nulovou sazbou mýta. A trváme na tom, aby bylo memorandum naplněno." Dnes je ale všechno jinak.

Současný ministr dopravy Vladimír Kremlík přes svůj twitterový účet vzkázal, že nulová sazba nebude. "Rozšíření mýta na dalších silnicích první třídy se nevyhneme. Nulová sazba by zpochybnila tendr," uvedl ministr s tím, že o situaci bude informovat Svaz měst a obcí ČR a navrhne kompenzace. Kremlík už prý také diskutoval s ministrem vnitra Janem Hamáčkem o tom, že policie by hlídala objíždění zpoplatněných úseků po krajských silnicích.

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji