Jablonec zahájil stavbu nemocničního pavilonu za 150 milionů

zahájení stavby PIM 1V Jablonci nad Nisou byla v areálu nemocnice slavnostně zahájena stavba pavilonu intenzivní medicíny. Stavba za 150,5 milionu korun je největší investiční akcí města v letošním roce. Po dvou letech příprav a čekání na dotační peníze městští zastupitelé rozhodli, že nemocniční pavilon město vybuduje i bez využití dotace ze státního rozpočtu. Výběrové řízení na dodavatele stavby, která bude trvat 17 měsíců, vyhrála firma Metrostav a.s.

Na stavbu pavilonu intenzivní medicíny město Jablonec žádalo o dotaci ze státního rozpočtu. Předpokládalo se financování ze strany města ve výši 100 milionů korun a 50 milionů od ministerstva zdravotnictví. Z ministerstva ale přišla vloni v létě informace, že není možné s účastí státního rozpočtu v roce 2017 počítat. Žádost je zařazena v plánu na rok 2018, konečné stanovisko ale ministerstvo sdělí až po znalosti fiskálního rámce na období 2018-2020.

Jablonečtí zastupitelé v naprosté většině na svém mimořádném jednání v srpnu 2017 deklarovali zájem financovat stavbu pavilonu interní medicíny z rozpočtu města. „Ekonomická situace Jablonce nad Nisou je i podle hodnocení nezávislých odborníků dnes na takové úrovni, že si můžeme dovolit financovat stavbu tolik potřebného pavilonu intenzívní medicíny z rozpočtu města,“ uvedl tenkrát primátor města Petr Beitl a dodal, že jablonecká nemocnice patří mezi nejlepší v kraji jak v odborné péči, tak v oblasti hospodaření a investici do svého dalšího rozvoje si jednoznačně zaslouží.

Jablonecká nemocnice je jednou z páteřních nemocnic Libereckého kraje. Její ekonomické i odborné výsledky jsou výborné, nemocnice je také pro Jablonec významným zaměstnavatelem a povinností města jako zřizovatele je podporovat její rozvoj a tím zajistit kvalitní péči o pacienty, ale i komfortní zázemí a podmínky pro práci lékařů a dalšího zdravotnického personálu,“ potvrzuje dnes primátorova slova náměstek primátora města Miloš Vele a dodává, že právě stavba nemocničního pavilonu intenzivní medicíny patří k investičním prioritám letošního a příštího roku.

Vybudovat pavilon urgentní medicíny přímo v areálu nemocnice se ukázalo jako nejekonomičtější a z hlediska provozu nejvhodnější řešení. „V pětipodlažním pavilonu najdou své místo oddělení ARO a JIP s celkovou kapacitou 18 lůžek. V posledním patře bude zasedací místnost, inspekční pokoje primářů a přestěhuje se sem administrativa a vedení nemocnice. Do uvolněných prostor po kancelářích se rozšíří odborná nemocniční pracoviště,“ vysvětluje ředitel nemocnice Vít Němeček.

Veřejnou zakázku zadanou v otevřeném podlimitním řízení na stavbu nového pavilonu intenzívní medicíny v Nemocnici Jablonec nad Nisou, p. o. Statutární město Jablonec nad Nisou vyhlásilo, na základě rozhodnutí zastupitelstva, v prosinci 2017. Do termínu pro podání nabídek, tj. do 23. 1. 2018 byly doručeny 4 nabídky, z nichž nejekonomičtější byla nabídka podaná společností Metrostav, a.s. ve výši 124.461.256,80 bez DPH, tj. 150.598.120,73 Kč vč. DPH. Druhou v pořadí byla společnost BAK, jejíž nabídková cena byla o dva miliony vyšší. Následně byla uzavřena smlouva mezi městem a společností Metrostav s tím, že stavba by měla trvat 17 měsíců, tj. do podzimu 2019.

Přípravné práce v nemocničním areálu započaly už na konci dubna. Došlo k vykácení několika stromů v místech, kde má nový pavilon stát a postupně dochází k přeložení inženýrských sítí. Obecně bude budování velkého nemocničního pavilonu náročnější než běžné stavby právě z toho důvodu, aby nebyl ohrožen každodenní provoz nemocnice. „Stavební práce v areálu budou mít vliv na zvýšenou prašnost a hluk, které se především dotknou se stavbou sousedícího pavilonu B, ale připravujeme opatření, která tyto důsledky zmírní,“ uklidňuje veřejnost mluvčí nemocnice Petra Hybnerová. „Z bezpečnostních a provozních důvodů nebude možné po celou dobu stavby procházet po stezce pro pěší v zadní části areálu nemocnice, vedle Hřbitovní ulice,“ dodává a jménem vedení nemocnice děkuje pacientům a návštěvníkům nemocnice za shovívavost a respektování bezpečnostních opatření.

Pro obsluhu staveniště budou stavbaři využívat výhradně zadní vjezd do areálu nemocnice ze Hřbitovní ulice, tam ale letos správci sítí počítají s rekonstrukcí plynovodu, vodovodu a kanalizace. „Práce na sítích jsou potřeba. Obyvatelé Hřbitovní ulice také čekají na nový povrch vozovky a chodníky, museli jsme hledat řešení, jak obě rozsáhlé stavební akce zkoordinovat a nenarušit průběh ani jedné z nich. Ve spolupráci se všemi dotčenými správci sítí i stavbaři z Metrostavu se nám to podařilo a doufám, že to i přes všechny komplikace zvládneme,“ konstatuje náměstek primátora Miloš Vele. Po skončení prací na sítích dostane jedna polovina ulice nový povrch v letošním roce a druhý pruh bude dokončen v příštím roce po skončení stavby nemocničního pavilonu. Následně bude ve Hřbitovní ulici vybudován chodník a zastávky autobusu. (jbc)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji