V Královéhradeckém kraji vzniká Evropský dům

evropsky dumKrálovéhradecký kraj bude mít vlastní Evropský dům. Stane se jím zrekonstruovaná budova bývalého Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově ulici v Hradci Králové. Cílem zřízení této instituce je zefektivnění hospodaření s financemi Evropské unie. Vybraný objekt čekají v následujícím období opravy za desítky milionů korun. Objekt začne sloužit novému účelu od roku 2016.

Evropský dům bude pomáhat všem zájemcům, žadatelům o evropské dotace a jejich příjemcům. Tvrdí to hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. „Evropský dům bude vstupní branou pro žadatele a příjemce fondů Evropské unie, média a širokou veřejnost v období let 2014 - 2020,“ představil projekt hejtman.

Rada Královéhradeckého kraje už odsouhlasila investiční záměr na projekt „Evropské domy v krajích“ – stavební úpravy objektu „Nový Hluchák“ v Hradci Králové. „Rekolaudace objektu na administrativní budovu už probíhá na žádost majetkového oddělení a bude vyřízena do 30. listopadu 2015,“ doplnil hejtman Lubomír Franc. Do stejného data budou provedeny i stavební opravy nevyžadující stavební povolení, jako například oprava vodovodu, zřízení recepce, výměna podlah nebo instalace zabezpečovacího systému. Pro tyto opravy bude vyhotovena zjednodušená prováděcí dokumentace. „Hluchák“ také získá jednotný vzhled Evropského domu.

Kvůli větším opravám jako je výměna oken, zateplení fasády a střechy, nové osvětlení areálu, výstavba parkoviště, je nutné projednání a povolení ve stavebním řízení. Projektové dokumentace pro rekonstrukci budovy budou hrazeny z Fondu pro regionální rozvoj. Vlastní stavební práce za desítky milionů korun zaplatí Královéhradecký kraj. Vložené prostředky ale získá zpět formou nájmu od Ministerstva pro místní rozvoj za užívání budovy Evropského domu. „Ministerstvo bude kraji platit nájemné, které by za rok 2015 mělo činit cca 10,5 milionu korun, v dalších letech 13,5 milionu korun ročně, a to až do roku 2020,“ upřesňuje hejtman Franc. Otevření Evropského domu je naplánováno na začátek roku 2016.  Do té doby bude muset Královéhradecký kraj zároveň ukončit nájemní smlouvy a výpůjčky organizacím, které v objektu dosud sídlí. Na novou adresu bude přemístěn například Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje nebo Pedagogicko-psychologická poradna.

EVROPSKÉ DOMY CHYSTAJÍ I DALŠÍ KRAJE

Regionální rada Severovýchod, která se stane zprostředkujícím subjektem pro Integrovaný regionální operační program /IROP/, tak má své další sídlo. V Libereckém kraji se v nový Evropský dům změní bývalý Výzkumný ústav textilních strojů, kde již nyní sídlí Agentura regionálního rozvoje, v Pardubicích tato instituce najde zřejmě zázemí přímo v sídle krajského úřadu. „Jsem přesvědčen, že takové místo bude mít jednoznačný přínos pro žadatele, neboť budou moci získat všechny potřebné informace pod jednou střechou. Naší snahou je, aby z jednoho místa vyřešili většinu svých požadavků,“ objasnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Evropský dům má zároveň tvořit spojnici mezi evropskými institucemi a veřejností. Mělo by jít i o místo čerpání informací o dění v Evropské unii a setkávání nad aktuálními tématy. Přístupné by měly být novinky z Evropské komise a Evropského parlamentu. Počítá se také se vzdělávacími semináři i kulturními programy.

Věra Hofmanová

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji