Sobíňov je Vesnicí Kraje Vysočina

sobinovTitul Vesnice Kraje Vysočina roku 2019 získala obec Sobíňov na Havlíčkobrodsku. Obec Sobíňov zvítězila zejména díky ukázkové péči o historické a kulturní dědictví a příkladné práci v oblasti strategického plánování. Příkladem pro ostatní obce by mohla být také podpora mezigeneračního soužití a udržování povědomí o historii obce zejména pořádáním mnoha zajímavých akcí pro občany v průběhu roku. Ukázková je také spolupráce obce s podnikatelským sektorem a místními spolky zejména v oblasti péče o obecní zeleň a místní památky a stavby.   

Od pondělí do čtvrtka minulého týdne objížděla desetičlenná krajská komise přihlášené obce do letošního ročníku soutěže Vesnice roku. Porota najezdila po kraji více než 500 km a při dvouhodinových prezentacích jednotlivých obcí nachodila úctyhodných 65 000 kroků a dokonce i najezdila několik kilometrů na kolech.  „Všechny přihlášené obce měly představení svých obcí perfektně připravené a bylo opravdu velmi složité vybrat vítěze jednotlivých kategorií,“ uvedla předsedkyně komise Pavla Chadimová, starostka obce Heřmanov (vítěz Vesnice roku 2017) při oznámení výsledků.

Gratuluji obci Sobíňov k titulu a ostatním přihlášeným obcím musím poděkovat za skvělou práci a odvahu, se kterou se do soutěže nebály přihlásit a za jejich ochotu a píli při prezentaci svých obcí. Doufám, že tento počin splnil cíl celé soutěže, a to povzbudit obyvatele obcí, aby se aktivně účastnili na rozvoji svého domova a upozornit veřejnost na význam venkova," uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Pavel Pacal. Vítězové zlaté, oranžové a zelené stuhy postupují do celostátního kola, kde se poměří se stejně úspěšnými obcemi z dalších 13 krajů České republiky v dané kategorii. „Vítězům budeme držet palce a doufat v úspěchy v celostátním klání,“ dodal Pavel Pacal. (vys)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji