Pavlík odvolán, novým náměstkem na Vysočině je Kukla

pavlikZastupitelstvo Kraje Vysočina odvolalo z funkce náměstka hejtmana Josefa Pavlíka z hnutí ANO. Zároveň ho nahradilo jeho spolustraníkem Martinem Kuklou. Pavlík, který v posledních krajských volbách vedl kandidátku hnutí, byl odvolán kvůli podezření, že byl členem Lidových milicí.

Odchod devětapadesátiletého Josefa Pavlíka začali požadovat zástupci ODS, která je společně s ANO, ČSSD a Starosty pro Vysočinu členem krajské koalice. Svůj požadavek opírali o soudní rozsudek, který v podstatě nepravomocně členství Pavlíka s Lidových milicích potvrdil. Soud totiž zamítl Pavlíkovu žalobu na internetový server, který tvrdil, že politik byl členem zmíněné ozbrojené složky. Občanští demokraté zároveň pohrozili tím, že by v případě neodvolání Pavlíka mohli opustit koalici.

Pavlíkovu výměnu navrhla předsedkyně klubu ANO v krajském zastupitelstvu Lucie Vichrová. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu se pro odvolání Pavlíka vyjádřilo třicet zastupitelů, devět hlasovalo proti, dva ze zbývajících přítomných se hlasování zdrželi.

kukla vysocinaKrajští zastupitelé zároveň odhlasovali, že se novým členem rady, ve které má hnutí ANO dva členy, stal pětatřicetiletý Martin Kukla, který byl v krajských volbách na podzim 2016 na sedmém místě kandidátky hnutí. „Mojí prioritou je efektivní správa krajského majetku včetně jeho zhodnocování, udržení vyrovnaného krajského hospodaření, ale i rozumné hledání úspor,“uvedl po svém zvolení Martin Kukla. 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji