Stanovisko Vysočiny k výrokům ministryně a premiéra

dukovanyVedení Kraje Vysočina a občanských skupin vyjadřuje silné znepokojení nad výroky ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové a premiéra ČR Andreje Babiše, podle kterých by mělo mimo jiné dojít k odložení kroků směřujících k výstavbě nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany. Takový postup by byl v rozporu se Státní energetickou koncepcí České republiky a na ni navazujícího Národního akčního plánu. Přitom oba tyto dokumenty byly vytvořeny odborníky z širokého spektra oborů, byly odpřipomínkovány a po vypořádání pozměňovacích návrhů byly řádně schváleny. Navíc na oba dokumenty navazovala usnesení vlády k plnění dílčích úkolů k jejich provedení a mnohé z nich řešil vládou zřízený Stálý výbor pro jadernou bezpečnost.  

Součástí navrhovaného pro Vysočinu nepřijatelného řešení má být prodloužení životnosti stávajících čtyř dukovanských bloků. Takové opatření může být problematické jak z pohledu získání příslušného povolení, tak z pohledu akceptace veřejností. Prodlužovat provoz starší, i když bezpečné, technologie není možné do nekonečna.

Kraj Vysočina vyzývá vládu premiéra Andreje Babiše k důslednému plnění Státní energetické koncepce i Národního akčního plánu, požaduje rychlé rozhodnutí o investičním modelu a financování projektu a učinění konkrétních kroků k jeho realizaci.

Pokud záměr stavby nových bloků nebude včas uskutečněn, dojde ke ztrátě energetické soběstačnosti, ohrožení energetické bezpečnosti, omezení konkurenceschopnosti a ke zvýšení nežádoucí geopolitické závislosti České republiky. Jedinou reálnou možností, jak řešit tuzemské požadavky na spotřebu energie, bude výstavba elektráren na zemní plyn s masivní produkcí oxidu uhličitého.

 Projekt výstavby dalších bloků má dlouhodobě podporu veřejnosti napříč regionem a neustálými průtahy je tato důvěra nenávratně oslabována. (vys)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji