Jeden z nejnebezpečnějších silničních úseků se dočká obchvatu

kv silniceŘeditelství silnic a dálnic zahájilo u Mariánských Lázní na silnici I/21 stavbu obchvatu Drmoulu a Trstěnic. Cílem je snížení nehodovosti v místě a odklon intenzivní dopravy mimo obce. Úsek patří dlouhodobě k nejnebezpečnějším místům na silnicích v ČR.

Akce se konala za účasti ministra dopravy Dana Ťoka, šéfa Ředitelství silnic a dálnic Jana Kroupy i starostů dotčených obcí. Za Karlovarský kraj uvítala zahájení stavby hejtmanka Jana Vildumetzová: "Hned v úvodu chci říci paní starostce Drmoulu Vladislavě Chalupkové, která už řadu let opakuje, že dokud na stavbě obchvatu neuvidí stroje, tak neuvěří, že práce začaly – skutečně jste se dočkala, nejnebezpečnější místo na silnici nejen v Karlovarském kraji, ale v celé České republice, tedy takzvaná křižovatka smrti u Drmoulu, už navždycky zmizí z naší silniční sítě. Jsem moc ráda, že se uleví i občanům Trstěnic a okolí, protože kromě mnohem větší bezpečnosti provozu by stavba měla také odvést dopravu z obcí, pomoci snížit hlučnost a zlepšit celkově životní prostředí.

Touto stavbou a zejména odstraněním nebezpečné křižovatky u Drmoulu zmizí jedno z nejbolestivějších, nejkritičtějších dopravních míst nejen v Karlovarském kraji, ale v celé České republice. Pětikilometrový obchvat Trstěnic a Drmoulu také zklidní dopravu. Stavíme moderní, rychlou a bezpečnou silnici, která odvede nákladní dopravu a sníží hluk a otřesy domů, které trápí místní lidi," uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Stavebníci vybudují dvoupruhovou silnici v délce 5 kilometrů. Náklady na stavbu dosáhnou 376 milionů korun bez DPH. Akce je navržena ke spolufinancování v rámci Operačního programu Doprava 2014 – 2020.


Karlovarský kraj na stavbu naváže výstavbou obchvatu Mariánských Lázní, což je jedna z největších krajských investičních akcí v tomto roce. „Má vyjít zhruba na 250 milionů korun bez DPH a kraj na ní chce z velké části využít dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Obchvat má odvést hlavně nákladní, ale i osobní dopravu z města směrem na Cheb,“ upřesnil náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.  Pokud půjde vše podle plánu, řidiči by se po novém obchvatu Drmoulu mohli projet za dva roky, po obchvatu Mariánských Lázní pak v roce 2021. (kvk)

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji