Kraj pořídí hasičům novou techniku, pomůže 316 milionů korun z EU

Moravskoslezský kraj vybaví hasičský záchranný sbor novými vozidly a technikou. Nakoupí 33 moderních hasících vozidel a automobilové plošiny pro záchranné práce ve výškách. Rozpočet tří návazných projektů ve výši 372 milionů korun pokryje z velké části evropská dotace přes 316 milionů korun. Financování projektů penězi z EU dnes schválila Regionální rada Moravskoslezsko.

„Sedmnáct hasících aut bude vybaveno kamerovým systémem, který sleduje polohu vozidla i okolí a komunikuje s operačním střediskem. Tato auta se využívají při každém zásahu a uplatní se i při mimořádných situacích. Dalších šestnáct vozidel se díky zařízení na výrobu a přepravu pěny uplatní při velkoobjemovém hašení například v průmyslových areálech, výškových budovách nebo na komplikovaně dostupných místech. Šest automobilových plošin a automobilový žebřík usnadní záchranné práce hlavně ve výškových budovách ve městech,“ popsal novou techniku Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Vozidla s monitorovacím systémem budou rozmístěna zejména ve střediscích v Karviné, Opavě a Novém Jičíně, ale obslouží území celého kraje. Vozidla vyrábějící pěnu budou umístěna do 16 různých stanic hasičského záchranného sboru. Výšková technika poslouží rovněž ve všech okresech kraje.

Nákup hasičských vozidel a techniky se uskuteční v průběhu příštího roku.

„Na lepší fungování integrovaného záchranného systému jsme od roku 2007 nasměrovali přes 1,5 miliardy korun evropských dotací, díky kterým je život v kraji bezpečnější. Vzniklo krajské Integrované bezpečnostní centrum v Ostravě, stavějí se výjezdová centra hasičů, policistů a záchranářů v Ostravě-Jihu, na letišti, v Třinci a Městě Albrechticích. Novou techniku mají záchranáři na letišti, nyní ji dostanou i hasičské sbory v celém kraji,“ shrnula evropskou podporu do bezpečnosti Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Regionální rada Moravskoslezsko je zodpovědná za uplatnění přibližně 20 miliard korun z EU na rozvoj regionu. Za uskutečněné projekty a jejich části proplatila od roku 2007 přes 14 miliard korun.

Zdroj: TZ Moravskoslezský kraj 

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji