Na silnice půjde z IROPu šest miliard

road 1892348 1920Více než šest miliard korun poputuje z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, na rekonstrukce a výstavbu silnic II. a III. třídy včetně mostů. Ve výzvě Vybrané úseky silnic II. a III. třídy bylo schváleno 112 projektů. Do dalších výzev na silnice, které se týkají i mostů a lávek, je možné stále podávat žádosti.

Rekonstrukce silnic II. a III. třídy patří k našim prioritám, stejně jako rekonstrukce některých mostů a lávek, které jsou v nedobrém stavu. Aktuálnosti této problematiky jsme si na ministerstvu vědomi, a proto jsme vyhlásili další výzvu s názvem Vybrané úseky silnic II. a III. třídy – II, ve které bude příjem žádostí uzavřen ke konci letošního roku,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Z úspěšných projektů jmenujme například Most Vlastiboř, který vede přes Bechyňský potok. Kvůli velmi špatnému stavu byla nutná jeho kompletní demolice a následně výstavba nového mostu. Most je součástí významné komunikace propojující města Soběslav, Bechyně a přilehlých regionů. Rekonstrukce mostu Brzotice přes vodní nádrž Želivku zase zabrání zhoršování technické úrovně mostu, v krajním případě zhroucení mostní konstrukce a odříznutí jedné části obce od druhé. Na vyhodnocenou výzvu v oblasti silnic navázala výzva IROP Vybrané úseky silnic II. a III. třídy - II, kde bude příjem projektů na území všech krajů České republiky mimo hlavního města Prahy uzavřen na konci roku 2018. Současně probíhá příjem žádostí o podporu ve výzvách určených pro projekty na území jednotlivých vybraných městských aglomerací. Jedná se o výzvy č. 40 Vybrané úseky silnic II. a III. třídy – integrované projekty IPRÚ a č. 42 Vybrané úseky silnic II. a III. třídy – integrované projekty ITI, kde musí projekt splnit soulad se strategií příslušné aglomerace a být předložen nejpozději v roce 2022. Podobně tomu je v oblasti podpory udržitelné dopravy, kde jsou otevřeny výzvy č. 50 Udržitelná doprava - integrované projekty ITI a 51 Udržitelná doprava - integrované projekty IPRÚ. Pro ucelený přehled doplňujeme, že v rámci IROP jsou vedle silnic II. a III. tříd podporovány také rekonstrukce a případně i výstavby cyklostezek. V některých projektech jsou tak budovány či rekonstruovány cyklostezky i s důležitými lávkami. Například rekonstrukce lávky pro cyklisty a chodce přes E55 v Sezimově Ústí, která je v kritickém stavu. Ve Vrchlabí také mohla vzniknout lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Labe jako součást systému cyklostezek na nábřeží. (mmr)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji