Jihočeský kraj

Lipensku pomohou turisté z exotických zemí

rozmberkLipensko je podle expertů na turistiku ideální lokalitou pro zahraniční turisty z Blízkého východu, Indie nebo jihovýchodní Asie. Shodli se na tom během konference s názvem Perspektivy podnikání a rozvoje cestovního ruchu na Lipensku, kterou pořádal Turistický spolek Lipenska.

Přehrada a její okolí je pro tyto turisty, hledající přírodu, možnost koupání nebo venkovní volnočasové aktivity, ideálním místem. Podle ředitelky agentury CzechTourism Moniky Palatkové na do České republiky míří stále více zahraničních turistů z výše zmíněných destinací. „Poptávka od lidí z Indie nebo z Blízkého východu je patrná. Jedná se většinou o rodiny s dětmi. Hledají přírodu, relax nebo dobré jídlo. A tohle přesně může tato lokalita poskytnout,“ uvedla Palatková.

Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, upozorňuje na fakt, že již v současné době jezdí do regionu turisté z Číny. „Spolupracujeme s jednou influencerkou, světovou cestovatelkou - Christinou Tan - z Indonesie, z Jakarty. Která si region oblíbila tak, že chce ve Frymburku koupit nemovitost,“ vysvětluje Mánek a dodává, že region podle těchto osob a klientů má neobyčejné venkovské kouzlo, přírodu, vodu, ale také relativně hodně krásných a zajímavých historických staveb. Historické kulturní dědictví tu hraje velkou roli. „Christina Tan pokaždé říká ‚vy vůbec nevíte, co máte‘. Máme Schwarzenberský plavební kanál, Cisterciácký Klášter ve Vyšším Brodě, Hrad Rožmberk a celé historické město Rožmberk, ale třeba také památku v podobě bývalého Pašijového divadla v Hořicích na Šumavě. To jsou, vedle krásné venkovské přírody ohromně zajímavé turistické cíle pro tuto klientelu,“ vyjmenovává Mánek. Turistický spolek Lipenska chce cílit na tuto klientelu skrze sociální sítě, zejména instagram. Počítá s tím, že na tuto propagaci angažuje opravdové profesionály.

Lipenská konference se konala pod záštitou ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové a hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské. Sjela se na ni řada důležitých osobností, které mohou aktivně ovlivňovat a řídit cestovní ruch. Cestovní ruch je přitom pro oblast Lipenska klíčový. Oblast totiž prošla dramatickou změnou. Jen za posledních 13 let zde zaniklo tolik pracovních míst, že zde ubyla celá třetina obyvatel. Ještě v roce 2005 zde žilo 16 600 obyvatel a dnes je to jenom 11 300. Příhraniční region byl za poslední čtvrt století těžce postižen faktickou likvidací veškerých tradičních výrobních kapacit v oborech, jako je lesnictví, dřevozpracující průmysl, sklářství, textilní průmysl. Zmizelo tak na 4500 pracovních míst. „Když odejde třetina obyvatel, je to alarmující. Když přišlo o práci takové množství horníků, řešila to vláda na nejvyšší úrovni, když se to stane tady v příhraničním regionu, tak to nikoho nezajímá. Ale jsme připraveni o tomto hrozivém faktu jednat na nejvyšších úrovních,“ uvedl na konferenci Jiří Mánek.

Cestovní ruch je tak to jediné co regionu zbývá pro trvale udržitelný rozvoj. Proto také byl založen Turistický spolek Lipenska, který je v současnosti oficiální certifikovanou destinační společností pro tento příhraniční region. Jana Bartošová

 

Jihočeský kraj

nove logo 400

Hejtman: Mgr. Jiří Zimola, ČSSD
Krajské město: České Budějovice
Rozloha: 10 056 km2
Počet obyvatel: 637 460
Hustota zalidnění: 63 obyvatel/km2
NUTS: Jihozápad
Radní: Lucie Kozlová (ANO), Jan Kubík (ANO), Jaromír Slíva (ČSSD), Ivana Stráská (ČSSD), Pavel Hroch (Jihočeši 2012), Jaromír Novák (ČSSD), Miroslav Joch (ČSSD), Petr Kalina (ANO), František Konečný (ANO)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 17
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 55

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji