Jihočeský kraj

Uhlená komise řeší útulum

tezba uhli 2Jízdní řád, tedy časový harmonogram, odborné parametry, sociální a ekonomické dopady útlumu uhlí. Tři základní oblasti, kterými se bude zabývat vládní uhelná komise. Dnes poprvé zasedala. Členové se shodli, že bude mít tři pracovní skupiny, které budou odpovídat výše uvedeným klíčovým oblastem. Právě ty je třeba v souvislosti s postupným ústupem od hnědého i černého uhlí a související změnou energetického mixu řešit.

Uhelná komise by se měla scházet jednou měsíčně. „V komisi máme zástupce  z oblasti těžby, zaměstnavatelských svazů, odborů, regionů, ale i ekologů a akademiků, takže je zcela vyvážená,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Dnes jsme si potvrdili, že bude mimo jiné řešit jízdní řád útlumu těžby, tedy přístup České republiky k uhlí obecně včetně časového harmonogramu s ohledem na energetický mix jako takový.

Když jsem před časem mluvil o uhelné komisi, reakce byly veskrze pozitivní. Jsem rád, že se ji podařilo v rekordně krátkém čase ustanovit a začali jsme pracovat,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec a dodává: „Řešíme složitou oblast s mnoha různými zájmy a požadavky, někteří požadují ukončení těžby uhlí už v roce 2025, někteří naopak ideálně vůbec, nejdříve však v roce 2050. Na útlum těžby se  musíme podívat výhradně z odborného, nepolitického pohledu, důsledně vyhodnotit jednotlivé uhelné zdroje, jejich environmentální dopady, účinnost těchto zdrojů, musíme se do detailu podívat i na související legislativu, financování odklonu od uhlí a na sociální dopady v uhelných regionech. Inspirací je nám fungování Uhelné komise v Německu, což bylo na dnešním prvním jednání komise kvitováno.


Uhelná komise vše musí řešit apoliticky, odborně a z dlouhodobého pohledu. Proto má následující složení:

  • Karel Havlíček (ministr průmyslu a obchodu)

  • Richard Brabec (ministr životního prostředí)

  • David Koppitz (náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje, Ministerstvo pro místní rozvoj)

  • Ondřej Landa (náměstek pro řízení sekce Právní a majetek státu, Ministerstvo financí)

  • Jiří Vaňásek (náměstek pro řízení sekce zaměstnanosti, Ministerstvo práce a sociálních věcí)

  • Martin Štemberka (předseda, Český báňský úřad)

  • Zdeněk Osner (předseda představenstva Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR)

  • Daniel Beneš (viceprezident, Svaz průmyslu a dopravy ČR)

 

Jihočeský kraj

nove logo 400

Hejtman: Mgr. Jiří Zimola, ČSSD
Krajské město: České Budějovice
Rozloha: 10 056 km2
Počet obyvatel: 637 460
Hustota zalidnění: 63 obyvatel/km2
NUTS: Jihozápad
Radní: Lucie Kozlová (ANO), Jan Kubík (ANO), Jaromír Slíva (ČSSD), Ivana Stráská (ČSSD), Pavel Hroch (Jihočeši 2012), Jaromír Novák (ČSSD), Miroslav Joch (ČSSD), Petr Kalina (ANO), František Konečný (ANO)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 17
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 55

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji