Jihočeský kraj

Představitelé krajů chtějí Běhounka na jednání vlády

hejtman2První místopředseda Rady Asociace krajů ČR a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek požádá dopisem premiéra Andreje Babiše o možnost účasti na jednání vlády v pondělí 30. března. 2020. Pověřili jej tím hejtmanky a hejtmani během dnešní videokonference. Vedla je k tomu především stále nejasná situace ohledně dodávek a distribuce ochranných prostředků. Videokonferenčního jednání se zúčastnil také ministr vnitra Jan Hamáček, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Vláda by se měla co nejdříve dozvědět o problémech, které kvůli necentralizované distribuci ze strany státu kraje mají. Je třeba, aby urychleně sjednotila systém zásobování ochrannými prostředky a zamezila tomu, že si některá ministerstva nekoordinovaně berou dodávky ochranných prostředků, které pak fatálně chybějí ve zdravotnictví a v sociálních službách. Kraje jasně a opakovaně informují o tom, kolik kusů a kterých ochranných prostředků rozdělují zdravotníkům, sociálním pracovníkům a dalším složkám. Asociace krajů požaduje, aby totéž udělal i stát,“ uvedl Jiří Běhounek.

Premiéra by chtěl Jiří Běhounek informovat i o tom, jak vážná je situace v regionech, kde stoupá počet sociálních zařízení, jež jsou kvůli nakaženým klientům či zaměstnancům v karanténě. Podle informací předsedy Ústředního krizového štábu Romana Prymuly připravuje ministerstvo zdravotnictví metodiku pro pobytová zařízení sociálních služeb, která nastaví jednotlivé kroky pro případ, že se prokáže nákaza u klienta či zaměstnance. Jak mají pobytová zařízení postupovat, by měly stanovit rovněž krajské hygienické stanice. Ministryně Jana Maláčová hejtmanům potvrdila, že stát pravděpodobně zastaví příjem nových klientů do pobytových zařízení sociálních služeb. Asociace krajů také zváží ustavení vlastního krizového štábu. (rakcr); ilustrační foto: fb Bohumila Šimka

 

Jihočeský kraj

nove logo 400

Hejtman: Mgr. Jiří Zimola, ČSSD
Krajské město: České Budějovice
Rozloha: 10 056 km2
Počet obyvatel: 637 460
Hustota zalidnění: 63 obyvatel/km2
NUTS: Jihozápad
Radní: Lucie Kozlová (ANO), Jan Kubík (ANO), Jaromír Slíva (ČSSD), Ivana Stráská (ČSSD), Pavel Hroch (Jihočeši 2012), Jaromír Novák (ČSSD), Miroslav Joch (ČSSD), Petr Kalina (ANO), František Konečný (ANO)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 17
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 55

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji