Jihočeský kraj

Den dopravy se uskutečnil koronaviru navzdory

den dopravy 2020 3Vládní opatření přijatá kvůli pandemii koronaviru zastavila většinu hromadných akcí. Přestože bylo v ohrožení také konání DNE DOPRAVY ČR, nakonec se osmý ročník tohoto národního dopravního projektu uskutečnil. Akce konaná v den 137. výročí narození prvního českého aviatika Ing. Jana Kašpara oslavila zakladatele dopravy jednak přímo na pardubickém hřbitově a pak také v živém přenosu televize.

DEN DOPRAVY ČR připomíná památku těch, kteří se zasloužili o rozvoj tohoto odvětví. Je to především pardubický rodák Ing. Jan Kašpar, jehož hrobku nechala před několika lety zrekonstruovat Společnost Jana Kašpara. Nezapomíná se ale ani na Kašparova bratrance Eugena Čiháka nebo známého mecenáše barona Artura Krause. DEN DOPRAVY ČR připomíná společně s nimi i projektanta železnice Jana Pernera a u pamětní desky Zmizelých Pardubáků uctívá i ty, jejichž místo posledního odpočinku bylo na pardubickém hřbitově nenávratně ztraceno.

Letos se bohužel DEN DOPRAVY ČR 20. května uskutečnil s nutností dodržet hygienická nařízení, proto se k pietnímu aktu sešla uzavřená společnost. Ti ostatní se na pardubický hřbitov dostali alespoň virtuálně prostřednictvím živého vysílání Východočeské televize V1 na sociálních sítích.

Slavnostní akt obvykle zahajuje přelet letadel nad hrobkou slavného aviatika. Nejinak tomu bylo i letos. O letošní přelet nad místem posledního odpočinku Ing. Jana Kašpara se postaral pilot Martin Štěpánek v letadle Φnix. Ten už o týden dřív, v den 109. výročí, zopakoval s letadlem poháněným výhradně elektřinou, slavný přelet Jana Kašpara z Pardubic do Prahy. Vzdal tak hold nejenom prvnímu Čechovi, který se vznesl na stroji těžším než vzduch, ale také v březnu zesnulému spoluzakladateli Aviatické pouti Jaroslavu Jandovi.

Výjimečným tak na letošním DNU DOPRAVY ČR nakonec tedy zůstalo jen to, že věnce a květiny nepoložila u hrobky dlouhá řada hostů. Kvůli nutnosti dodržet nařízení Společnost Jana Kašpara umístila na hrobku jeden společný věnec se jmény podporovatelů a partnerů.

Tím ale rozhodně DEN DOPRAVY ČR neskončil. Připojilo se k němu pardubické Knihkupectví Mozaika, které připravilo výstavu o Janu Kašparovi. Tu veřejnost najde v hale vlakového nádraží, kde knihkupectví sídlí. Společně s uvolněním vládních opatření a otevřením restaurací a barů si v Pardubicích památku zakladatelů dopravy připomeneme i Aviatickým menu a Drinkem Jana Kašpara.

Popularizaci významných dopravních výročí přispěje i už zmíněná Východočeská televize V1. Ta se ve svém vysílání tématu věnuje už v DEN DOPRAVY ČR a věnovat se mu bude i během víkendu, kdy se měla uskutečnit jubilejní třicátá Aviatická pouť. Tu připomene podcastovými rozhovory se zajímavými osobnostmi.

 

Jihočeský kraj

nove logo 400

Hejtman: Mgr. Jiří Zimola, ČSSD
Krajské město: České Budějovice
Rozloha: 10 056 km2
Počet obyvatel: 637 460
Hustota zalidnění: 63 obyvatel/km2
NUTS: Jihozápad
Radní: Lucie Kozlová (ANO), Jan Kubík (ANO), Jaromír Slíva (ČSSD), Ivana Stráská (ČSSD), Pavel Hroch (Jihočeši 2012), Jaromír Novák (ČSSD), Miroslav Joch (ČSSD), Petr Kalina (ANO), František Konečný (ANO)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 17
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 55

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji