Štěpán vyzývá zřizovatele škol, aby se zapojili do obědového projektu

obedDruhým rokem je Královéhradecký kraj zapojen do projektu Obědy do škol, jehož smyslem je potravinová pomoc dětem ze sociálně slabších rodin. Ve školním roce 2018/2019 čerpá tuto podporu 430 dětí, jejichž rodiny se nacházejí v takzvané hmotné nouzi. Podle odhadů krajského úřadu je dětí, které by měly na tuto pomoc nárok, v kraji okolo 2800, což jsou necelá čtyři procenta ze všech dětí ve věkové kategorii 3-15 let.

Je to samozřejmě pouze odhad, ale naznačuje, že pro tyto děti bychom mohli dělat víc. Královéhradecký kraj se zapojil do projektu ministerstva práce a sociálních věcí a je připraven poskytnout všem potenciálním partnerům metodickou pomoc. Bez zapojení jednotlivých škol ale není možné cílovou skupinu úspěšně postihnout,“ upozorňuje hejtman Jiří Štěpán, který osobně apeloval na zřizovatele škol, aby se do projektu zapojili.

V Královéhradeckém kraji běží projekt druhým rokem a zájem o něj se mírně zvyšuje. V minulém školním roce bylo zapojeno 383 dětí z 56 škol. Letos je to 430 dětí ze 73 školních zařízení, tedy základních i mateřských škol či školních jídelen. Pro tento školní rok se měly do projektu zapojit do 28. března 2018. Rodiče dětí, které měly na podporu nárok, pak oslovili pracovníci úřadu práce při pravidelné návštěvě a sepsali s nimi smlouvu.

Zajištění pravidelné kvalitní stravy ve školních jídelnách pomáhá upevňovat zdravé stravovací návyky a umožňuje dětem osvojit si pravidla stolování. Má pozitivní vliv na jejich docházku i prospěch. Děti, kterým rodiče z finančních důvodů obědy neplatí, odcházejí většinou hned po vyučování domů. Nemají tak šanci navázat hlubší vztahy se svými vrstevníky a začlenit se do třídního kolektivu, který se největší měrou utužuje právě během odpoledních aktivit. Tyto děti, zvláště bydlí-li dále od školy, se už nevracejí ani na zájmové kroužky a přicházejí tak o možnost rozvíjet své zájmy a smysluplně trávit svůj volný čas.

Znám případ chlapce, který bydlí s matkou samoživitelkou na ubytovně. Po škole chodil domů a odpoledne trávil na ulici. Teď, když chodí na obědy, zůstává i ve školní družině. Zlepšily se jeho vztahy se spolužáky, kteří ho vzali do party, a díky tomu zmizela jeho agresivita vůči ostatním dětem. Takže to rozhodně má smysl,“ dokládá hejtman Jiří Štěpán.

Projekt kryje náklady na stravné v plné výši tak, jak by je platili rodiče dětí. V základních školách je to jeden oběd na dítě na den a v mateřských školách je to celodenní stravné, tedy jeden oběd a dvě svačiny na dítě na den. O této pomoci se okolí dítěte nic nedozví. Obědy jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. V programovém období 2014 – 2020 může Česko pro tento účel vyčerpat až 400 milionů korun. Královéhradecký kraj žádal pro tento rok o 6,3 milionu korun. Výsledné náklady ale budou zhruba třetinové. (khk)

 

Královehradecký kraj

logo colour CMYK

Hejtman:  Jiří Štěpán (ČSSD)
Krajské město: Hradec Králové
Rozloha: 4756 km2
Počet obyvatel: 560830
Hustota zalidnění: 118 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Martin Červíček (ODS), Martina Berdychová (Starostové a Východočeši), Aleš Cabicar (TOP 09), Vladimír Derner (KDU-ČSL), Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši), Pavel Hečko (ČSSD), Karel Klíma (KDU-ČSL), Václav Řehoř (ODS)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji