Nové vydání se zaměřuje na mosty

kn srpen 2019Dnes vyšlo nové číslo Krajských novin. Co se v nich dočtete? 

 

Když se v polovině srpna loňského roku zřítila část janovského mostu Ponte Morandi, zaměřila se pozornost veřejnosti, státu i samospráv na stav mostních konstrukcí u nás. Rok po událostech jsme se v hlavním tématu Krajských novin podívali na to, v jakém stavu jsou mosty v regionech nyní, jak velkou pozornost jim kraje věnují a kolik prostředků do jejich oprav investují. „Opravy mostů jsou však nejen finančně náročné, ale jsou výrazně složitější na projektovou přípravu,“ uvádí ve svém komentáři na stránkách Krajských novin ke stavu mostů v majetku státu náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček. „Proto mnoho komplexních oprav mostů vstupuje do realizace až v poslední době. I tak lze říci, že se stav mostů na státní síti postupně zlepšuje.“ Postupné zlepšování kondice mostních konstrukcí konstatují i jednotlivé kraje. „Z krajských peněz se nám daří čerpat na opravy silnic i mostů daleko více než v minulosti,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu Michal Kortyš. „Konkrétně v plánu akcí na rok 2019 převažují rekonstrukce mostů nad opravami silnic.“ Příliš optimistický ale není člen zkušební komise ČKAIT a docent na stavební fakultě ČVUT Tomáš Rotter. „Stav mostů se v průběhu roku 2018 téměř nezměnil. Alarmující je skutečnost, že v současné době je 19 % mostů v neuspokojivém stavu a 92 mostů je v havarijním stavu,“ konstatuje ve svém komentáři v Krajských novinách Rotter. „Střízlivý odhad na obnovu mostů na dálnicích a silnicích I., II. a III. třídy činí 26,7 miliardy korun.

Moravskoslezský kraj

sym logo

Hejtman:  Ivo Vondrák (ANO)
Krajské město: Ostrava
Rozloha: 5427 km2
Počet obyvatel: 1259791
Hustota zalidnění: 230 obyvatel/km2
NUTS: Moravskoslezsko
Radní: Lukáš Curylo (KDU-ČSL), Jakub Unucka (ODS), Jaroslav Kania (ANO), Martin Gebauer (ANO), Jan Krkoška (ANO), Jarmila Uvírová (ANO), Stanislav Folwarczny (ODS), Jiří Navrátil (KDU-ČSL), Vít Slováček (KDU-ČSL), Radomíra Vlčková (ANO)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 22
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 65

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji