Krajské dotace mají smysl, tvrdí starostové

pak krajske dotaceV rámci jednání v České Třebové debatoval hejtman Martin Netolický také se starosty Přívratu, Rybníku a Semanína, což jsou obce v nejbližším okolí města. Kromě diskuse o krajských dotacích, které tyto obce velmi dobře znají a využívají, bylo tématem také fungování místních akčních skupin či dopravní infrastruktura v okolí.

Území České Třebové a přilehlých obcí je součástí MAS Orlicko, která patří mezi největší v našem regionu. Osobně považuji MASky za důležitou součást fungování venkova a jsem jejich zastáncem, i co se týká jejich dalšího působení. Proto jsme je v rámci přechodného období mezi jednotlivými programovými obdobími finančně podpořili a budeme v tom pokračovat i nadále. V rámci příštího roku budeme rozdělovat okolo sedmi milionů korun podle počtu obyvatel a rozlohy každé z MASek, což je z našeho pohledu velmi spravedlivé,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten zmínil také krajské dotační tituly se zaměřením na některé z nich. „V loňském roce jsme poprvé po dohodě s panem náměstkem Kortyšem vyhlásili dotační titul na podporu dětských dopravních hřišť, který se setkal s velkým ohlasem, a proto v něm budeme i nadále pokračovat. Díky němu je možné nakoupit například mobiliář,“ řekl hejtman. Debata byla také o dotacích na obecní prodejny. Kraj byl totiž prvním, který podobný titul již před několika lety zavedl. „S dotačními tituly kraje mám velmi dobrou zkušenost, protože jejich administrace je relativně jednoduchá, nezatěžuje nás a reaguje na skutečné potřeby obcí. U nás opakovaně žádáme na podporu obecní prodejny, protože chceme zachovat její činnost, která je pro naše obyvatele velice důležitá,“ řekl starosta přívratu Jan Stránský.

Vzhledem k přítomnosti starosty Semanína byla debata také o pokračujících rekonstrukcích silnice od logistického terminálu přes obec a dále směrem na silnici I/43. Hejtman tak zopakoval výsledky jednání s novým vedením společnosti a seznámil starostu s plánem oprav. „Jako první byla dokončena oprava objízdné trasy v délce jednoho kilometru v lokalitě Zádolky, druhou pak stejně dlouhý úsek nedaleko rybníku Hvězda. V závěru letošního roku jsme zahájili modernizaci silnice na průtahu Semanínem až po křižovatku se silnicí I/43 s ukončením přibližně 300 metrů před železničním přejezdem,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že kraj bude po společnosti i nadále požadovat finanční spoluúčast na rekonstrukci této kamiony zničené komunikace. (pak)

 

Pardubický kraj

logo1

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Krajské město: Pardubice
Rozloha: 4519 km2
Počet obyvatel: 758548
Hustota zalidnění: 171 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), Michal Kortyš (ODS), Bohumil Bernášek (ČSSD), Václav Kroutil (ČSSD), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Hana Štěpánová (STAN), Ladislav Valtr (ODS), René Živný (Koalice pro Pardubický kraj)
Koalice: ČSSD, KPK a SPOZ
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji