Cestáři dětem předvedli zimní údržbu hodně zblízka

mlady cestar 2019 1Už devátý ročník dne otevřených dveří pro děti z mateřských škol uspořádala krajská správa a údržba silnic. „Mladí cestáři“ si v areálu chrudimského cestmistrovství užili spoustu zábavy a viděli cestářskou techniku velmi zblízka. Novinkou byl ledořez, který se dětem předvedl přímo v akci.

Do areálu chrudimského cestmistrovství každoročně míří stovky dětí. V rámci letošního, v pořadí už 9. ročníku sem přišlo téměř 600 dětí z Chrudimi a okolí s téměř sedmdesáti učitelkami. Cestáři jim předvedli nejen techniku zimní údržby, ale i další stroje. Navíc pro děti připravili i oblíbené sáňkování na hromadách sněhu nebo malování křídou na zdi solné haly. Letos se k akci připojil také BESIP, v jehož stánku dětem promítali film o bezpečnosti na silnicích. „Děti takové akce baví a třeba je to i do budoucna nadchne i jako profese. Je potřeba nové generaci ukázat, jak se vlastně silnice ošetřují a co všechno je k tomu potřeba. Jestli jim to v hlavičkách zůstane a jednou bude inspirovat k práci cestáře, pro nás jen dobře,“ komentoval den otevřených dveří senátor a náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu Michal Kortyš.

Prvotní myšlenka uspořádat takový den vznikla před lety s cílem ukázat veřejnosti zimní údržbu „v přímém přenosu“, a to nejen předškolákům, ale i starším dětem a širší veřejnosti. „Já se k této práci inspiroval také jako dítě, když jsem byl u táty v zaměstnání,“ přiznal ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. „Jsem přesvědčený, že podobné akce mají dopad na úrodnou půdu. Mohou mládež inspirovat k výběru povolání. A když kluci a holky vidí, kolik a jaké práce musí cestáři nejen v zimě udělat, třeba to tátovi doma řeknou až se bude zlobit, že cestářům to dlouho trvá.

Návštěvnost dne otevřených dveří rok od roku stoupá. Podobné akce v minulosti Správa a údržba silnic Pardubického kraje pořádala i pro základní a střední školy, ale tam takový zájem nebyl. Naopak mateřské školy se o zajímavý program hlásí samy. „Svým způsobem se jedná o ojedinělou akci, kdy si děti mohou například vlézt do sypače a techniku si sami vyzkoušet.Užívají si to a my s nimi,­“ prozradil vedoucí chrudimského cestmistrovství Jiří Mašík, který se svými kolegy už přemýšlí nad dalším ročníkem akce v roce 2020. Navíc Pardubický kraj a vedení správy silnic uvažují o pořádání podobné akce i v dalších „okresních“ městech kraje.

 

Pardubický kraj

logo1

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Krajské město: Pardubice
Rozloha: 4519 km2
Počet obyvatel: 758548
Hustota zalidnění: 171 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), Michal Kortyš (ODS), Bohumil Bernášek (ČSSD), Václav Kroutil (ČSSD), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Hana Štěpánová (STAN), Ladislav Valtr (ODS), René Živný (Koalice pro Pardubický kraj)
Koalice: ČSSD, KPK a SPOZ
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji