Kraj má od státu o 65 milionů méně

starecRadní Pardubického kraje schvalovali rozdělní financí pro sociální služby, a to jak ze státních, tak i krajských a evropských prostředků. Dotace musí ještě projít jednáním Zastupitelstva. K zabezpečení základní sítě služeb ale letos chybí kraji 65 milionů ze státního rozpočtu.

Od státu jsme letos sice dostali 812 milionů korun na sociální služby, ale v tom není zohledněno vládou schválené sedmiprocentní navýšení platů a navýšení zvláštního příplatku. Přestože jsme na nedostatečnou výši prostředků pro rok 2019 upozorňovali jak MPSV, tak i poslance ještě před schvalováním státního rozpočtu, nebylo to nijak akceptováno,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. Kraj požadoval na letošní rok z dotace Ministerstva sociálních věcí 1 023 milionů korun, což by umožnilo i mírný rozvoj potřebných služeb a kapacit.

Dalším faktorem, který letos negativně ovlivňuje financování sociálních služeb je výpadek ve financování některých služeb sociální prevence z individuálních projektů hrazených dosud z dotací Evropské unie. Jen v Pardubickém kraji činí tento deficit více než 40 milionů korun ročně. „V evropských projektech nám pokračují pouze dvě služby v celkové roční výši 75 milionů korun.  Jedná se o služby azylových domů pro rodiny s dětmi pro roky 2019 – 2021 a sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi pro rok 2019. V loňském roce jsme z individuálních projektů čerpali celkem 118 milionů korun,“ vysvětluje Pavel Šotola.

Pardubický kraj letos zahajuje také víceleté financování sociálních služeb z krajského rozpočtu na období 2019-2021. „Aby poskytovatelé sociálních služeb především z neziskové oblasti měli alespoň nějakou jistotu ve financování, přistoupili jsme k financování služeb na tři roky. To zajistí v dalších letech rychlejší převod prostředků na účty poskytovatele služeb a celkové snížení administrace,“ dodává Šotola.

V síti služeb Pardubického kraje je registrováno na 130 poskytovatelů a 300 jednotlivých sociálních služeb. Jsou financovány vícezdrojově, z dotací MPSV, kraje, obcí, EU, od klientů a z dalších zdrojů jako jsou nadace a dary. (pak)

 

Pardubický kraj

logo1

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Krajské město: Pardubice
Rozloha: 4519 km2
Počet obyvatel: 758548
Hustota zalidnění: 171 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), Michal Kortyš (ODS), Bohumil Bernášek (ČSSD), Václav Kroutil (ČSSD), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Hana Štěpánová (STAN), Ladislav Valtr (ODS), René Živný (Koalice pro Pardubický kraj)
Koalice: ČSSD, KPK a SPOZ
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji