Další sanitka putuje z Pardubického kraje na Zakrapatí

sanitka kolocavaPardubický kraj se dlouhodobě snaží pomáhat se zlepšováním podmínek školství či zdravotnictví v Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Kromě finančních prostředků na různé projekty kraj přispívá k rozvoji nejzápadnějšího ukrajinského regionu také formou darování nepotřebné zdravotnické techniky ze svých zařízení. V první polovině roku se bude jednat o magnetoterapeutický přístroj z léčebného ústavu v Jevíčku, přístroje z nemocnice v Moravské Třebové či sanitku pro město Perečín.

 „V souvislosti s postupnou obměnou zdravotnické techniky našich nemocnic akutní péče, ale i léčebných ústavů či záchranné služby chceme, aby tato technika, pokud je funkční, mohla nadále pomáhat. Vzhledem k tomu, že zdravotnictví na Ukrajině je ve velmi špatném stavu, chceme kromě projektů ve školství či zdravotnictví pomoci také touto technikou. V minulosti jsme obci Koločava poskytli sanitku nebo ultrazvuk a v této pomoci chceme pokračovat i dál, protože se jedná o spádovou nemocnici pro celou turistickou oblast, které je hojně navštěvována také českými turisty. V květnu proto chceme přivést magnetoterapeutický přístroj, ultrazvuk nebo vyvolávací automat na RTG snímky,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj bude i nadále ve spolupráci se svými organizacemi monitorovat vyřazovanou zdravotnickou techniku, kterou bude nabízet zařízením na Zakarpatí.

Zlepšení komfortu pro pacienty se dočká také město Perečín. Krajští radní na svém jednání schválili převod sanitního vozidla Volkswagen Transporter 4x4 z roku 2013. „Sanitní vozidla, která vozí pacienty, jsou často ze 60. nebo 70. let, a proto chceme pomoci Perečínu, který je velmi aktivní v rámci našeho kraje v partnerské spolupráci se Svitavami. Dohodli jsme se proto, že sanitku včetně vybavení vyšleme na Ukrajinu právě prostřednictvím Svitav. Přestože má sanitka najeto přes 200 tisíc kilometrů, tak může řadu dalších let bezproblémově sloužit. Jsem přesvědčený, že pokud máme tu možnost pomoci, tak bychom tak měli činit. Zakarpatská oblast naši pomoc potřebuje,“ sdělil krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. (pak)

 

Pardubický kraj

logo1

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Krajské město: Pardubice
Rozloha: 4519 km2
Počet obyvatel: 758548
Hustota zalidnění: 171 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), Michal Kortyš (ODS), Bohumil Bernášek (ČSSD), Václav Kroutil (ČSSD), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Hana Štěpánová (STAN), Ladislav Valtr (ODS), René Živný (Koalice pro Pardubický kraj)
Koalice: ČSSD, KPK a SPOZ
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji