Pardubický kraj spoušti modernizaci silnic a mostů

rozbita silnice 3Rada Pardubického kraje rozhodla o zahájení zadávacího řízení nadlimitních veřejných zakázek v oblasti dopravy. Výběrová řízení budou vypsána pro modernizaci tří silničních úseků a také pro pětici mostních konstrukcí. Veřejné zakázky jsou realizovány v rámci projektů spolufinancovaných prostřednictvím programu IROP.

Letos se zaměřujeme především na modernizaci krajských silnic, tedy silnic II. a III. třídy. Trápí nás i mostní konstrukce, kterým je třeba také dodat péči. Mnohé z nich jsou v opravdu prachbídném stavu, jsou deformované a korodují. Pokud budu hovořit o regionálních silnicích, ty je třeba mít v pořádku se vším všudy. Tedy modernizace je nevyhnutelná,“ sdělil náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš a dodal: „Nebudeme čekat, jak dopadne nelehká situace spojená s koronavirem. Je nutné rychle pustit připravené finanční prostředky do ekonomiky, aby se co nejrychleji vzpamatovala. Shodli jsme se proto na zahájení zadávacího řízení pro modernizaci několika mostů a silnic.

Stejně jako v předchozích letech plánujeme v celém kraji investovat nemalou částku peněz do oblasti dopravy, s tím, že významnou část tvoří evropské zdroje, ale stranou nezůstávají ani prostředky z krajského rozpočtu,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Modernizace silniční infrastruktury je nezbytná, to samé mohu říci i o některých mostních konstrukcích. Máme připraven seznam akcí na území celého kraje, protože si uvědomujeme, že jsou oblasti, které v tuto chvíli potřebují zvýšenou investiční aktivitu právě do silnic a mostů, protože pokud bychom některý z mostů museli uzavřít, mohlo by to mít vliv například na autobusovou dopravní obslužnost,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

Hana Štěpánová, radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace sdělila: „Proběhnou zadávací řízení na zhotovitele a po jejich ukončení budou zahájeny stavební práce.  Na projekty podané do 70. výzvy IROP 1.1 máme již rozhodnutí o poskytnutí dotace z Evropské unie. U ostatních projektů jsme požádali o dotaci v rámci 91. výzvy. Tyto projekty úspěšně prošly formálním a věcným hodnocením. Finanční prostředky tedy bude Pardubický kraj čerpat prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu.

Náměstek hejtmana Roman Línek zodpovědný za investice dodal: „Co se týká modernizace vybraných silnic, zde součet předpokládaných hodnot veřejných zakázek dosahuje přibližně 212 milionů včetně DPH. U pětice mostů se částka pohybuje okolo 63 milionů včetně DPH. Celkově tedy hovoříme o nových veřejných zakázkách v předpokládané hodnotě 275 milionů včetně DPH. Je to jasný signál, že v dnešní krizové době se investiční příprava na kraji nezpomaluje, ale právě naopak.“

 

Modernizace silnic:

·         II/298 Býšť – hranice kraje; km 9,700-14,420  (směr Třebechovice pod Orebem s napojením na silinici I/11) – předpokládaná hodnota veřejné zakázky přibližně 80 milionů včetně DPH

·         II/315 Hrádek – Ústí nad Orlicí – předpokládaná hodnota veřejné zakázky přibližně 46 milionů včetně DPH

·         II/366 Křenov – Zadní Arnoštov - předpokládaná hodnota veřejné zakázky přibližně 86 milionů včetně DPH

Modernizace mostů:

·         Most ev.č. 305-019 – Štěpánov u Skutče - předpokládaná hodnota veřejné zakázky přibližně 11 milionů včetně DPH

·         Most ev.č. 322-011 – Trnávka - předpokládaná hodnota veřejné zakázky přibližně 15 milionů včetně DPH

·         Most ev.č. 358-015 – Litomyšl - předpokládaná hodnota veřejné zakázky přibližně 12,5 milionů včetně DPH

·         Most ev.č. 644-003 – Pečíkov-Hraničky - předpokládaná hodnota veřejné zakázky přibližně 11 milionů včetně DPH

·         Most ev.č. 644-002 – Pečíkov - předpokládaná hodnota veřejné zakázky přibližně 13,5 milionů včetně DPH

(pak); ilustrační foto

Pardubický kraj

logo1

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Krajské město: Pardubice
Rozloha: 4519 km2
Počet obyvatel: 758548
Hustota zalidnění: 171 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), Michal Kortyš (ODS), Bohumil Bernášek (ČSSD), Václav Kroutil (ČSSD), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Hana Štěpánová (STAN), Ladislav Valtr (ODS), René Živný (Koalice pro Pardubický kraj)
Koalice: ČSSD, KPK a SPOZ
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji