Praha řeší bezdomovce a mráz

bezdomovec zimaVe spolupráci s městskou policií a poskytovateli sociálních služeb zlepšuje hlavní město opatření pro lidi bez domova. Ohrožení jsou nyní lidé na ulici především pokračujícími mrazy. Pomoc se daří zintenzivňovat i díky všímavosti veřejnosti, která se může obracet mimo jiné na linku 156. Přivolaní strážníci ve spolupráci s Centrem sociálních služeb Praha lidem na ulici nabízí volné kapacity v noclehárnách a ubytovnách a terénní podporu dalších organizací.

Po celou zimu zůstávají v Praze aktivní takzvaná „zimní opatření“. Podle radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Mileny Johnové město navyšuje místa k přespání lidem bez domova, kterým je také nabízena materiální pomoc a funguje centrální dispečink Centra sociálních služeb Praha, který koordinuje volné kapacity nocleháren. „Možnost strávit noc v teple je to základní, čím v mrazivém počasí pomáháme. Díky uvolnění podmínek zde může přespat každý, kdo o pomoc projeví zájem. Vážím si toho, že lidé bez domova noclehárny a ubytovny využívají. Chci také poděkovat všem pracovníkům zajišťujícím pomoc, protože jejich práce je nesmírně potřebná a náročná,“ uvedla radní Johnová.

Pomoc se daří zkvalitňovat i díky spolupráci s městskou policií, na kterou se může obracet také veřejnost. „Chtěla bych vyzvat k všímavosti k lidem v nouzi. Pokud při nízkých teplotách na ulici najdete potřebného člověka, můžete se obrátit na linku 156. Městská policie na místo dorazí a poskytne pomoc nebo potřebného naváže na poskytované sociální terénní služby,“ doplnila Johnová.

Její slova podpořil i náměstek primátora a radní pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček. „Městská policie je na zimu výborně připravena a v zimních měsících se strážníci soustředí především na to, aby si mrazy nevybíraly svou daň na životech. Tímto opatřením tak můžeme zachránit život mnoha lidem,“ řekl.

Ředitel městské policie Eduard Šuster upozornil, že pouhých několik hodin na ulici v mrazu dokáže organismus vyčerpat, proto je důležitá prevence. „Nedílnou součástí naší práce je proto prevence. Pomoci mohou jakékoli rady i kontakty, proto strážníci vysvětlují a informují lidi bez domova, na jaké sociální instituce se mohou obrátit,“ popsal Šuster.

Vedle okamžité pomoci Praha pracuje na inovaci celého systému podpory lidí bez domova. „Zvyšujeme provázanost a kooperaci jednotlivých složek systému a prozkoumáváme nové služby a způsoby podpory pro lidi bez domova se zdravotním znevýhodněním, kteří potřebují více péče,“ vysvětlil ředitel magistrátního odboru zdravotnictví, sociální péče a prevence Tomáš Klinecký.

Radní pro sociální politiku a zdravotnictví také připravuje opatření prevence bezdomovectví a včasné pomoci. „Největší šance pomoci lidem dostat se z ulice je při poskytnutí pomoci v prvních dnech a týdnech poté, co se člověk na ulici dostane, na to se chceme zaměřit,“ připomněla radní Johnová. (mhmp)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji