Hejtmanka ke starostům: chceme vám být maximálně nápomocní

setkani se starostyStředočeský kraj dnes pořádá setkání vedení kraje se starosty středočeských obcí. Na akci do pražského hotelu Clarion přijelo na pět stovek starostů, které přivítala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Jako první host vystoupil premiér Andrej Babiš, který na úvod představitelům obcí poděkoval za prospěšnou a záslužnou práci, kterou zastávají ve svých městech a obcích.

Premiér shrnul největší problémy Středočeského kraje, které jsou v mnohém podobné  s jinými regiony. Podle svých slov si je vědomý, že jsou střední Čechy největším krajem a logicky by sem mělo směřovat více peněz než nyní. Zdůraznil, že vláda velmi dobře vnímá, že ve středních Čechách je nezbytné investice zaměřit do rekonstrukce silnic druhých a třetích tříd, do podpory veřejné dopravy, a vyzdvihl také nutnost řešení problémů se suchem nebo s čistírnami odpadních vod. Andrej Babiš připomněl starostům i možnost čerpat státní dotace na výstavbu bytů nebo z programu Dešťovka. Zmínil také program na podporu výstavby mateřských škol, který se středočeským obcím daří využívat. Pro příští období ho vláda hodlá podle jeho slov posílit.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová ve svém úvodním projevu vyzdvihla, že rozpočet Středočeského kraje je už třetím rokem přebytkový a zdůraznila, že pro rok 2019 je výrazně proinvestiční. „Zadlužení se snížilo bezmála o miliardu, patříme ke špičce v republice v úspěšném získávání evropských dotací. I v dalším období se budeme zaměřovat na rozvoj kraje ve všech oblastech a chceme vám, starostům, být maximálně nápomocní. Nejsme tu proto, abychom vás řídili, ale proto, abychom vám sloužili, abychom vám pomáhali a podporovali vás,“ připomněla hejtmanka.

Prostor pro dotazy dostali také zástupci měst a obcí. Směřovaly na premiéra a týkaly se zejména problematiky dotací, například v oblasti čistíren odpadních vod a zadržování vody v krajině či výstavby bytů.  

V další části dopoledního programu postupně dostali slovo jednotliví krajští radní, kteří představili své resorty. Starostové budou mít během odpoledne možnost se s každým osobně setkat při takzvaném trhu služeb Středočeského kraje pro starosty. „Je to inovativní způsob komunikace, který chceme i nadále rozvíjet a využívat ho. Starostům budou k dispozici i zástupci Středočeského inovačního centra, Středočeské centrály cestovního ruchu a dalších institucí. Trh služeb je prostor pro přímou komunikaci a věříme, že setkání přinesou užitek oběma stranám,“ dodala hejtmanka.

Dnešní setkání vedení Středočeského kraje se starosty je čtvrté v pořadí a účastní se ho téměř 500 zástupců obcí. (sck)

 

Středočeský kraj

sck

Hejtman: Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)
Krajské město: Praha
Rozloha: 11014 km2
Počet obyvatel: 1287277
Hustota zalidnění: 116 obyvatel/km2
NUTS: Střední Čechy
Radní: Gabriel Kovács (ANO), Martin Kupka (ODS), Martin Macháček (STAN), Daniel Marek (TOP 09), Věslav Michalik (STAN), Jaroslava Němcová (ANO), František Petrtýl (ANO), Vít Rakušan (STAN), Jan Skopeček (ODS), Ivo Šanc (STAN)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 26
Počet členů rady: 10
Počet členů zastupitelstva: 65

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji