Rozšíření Chytré karantény dnes s hejtmany řešila vláda

videokonference2Projekt Chytré karantény založený na intenzivním testování lidí s podezřením na onemocnění COVID-19 se rozšíří kromě Jihomoravského dále do Moravskoslezského kraje. Postupně pak bude zaveden i v ostatních regionech. Hejtmani k tomu během zítřka dostanou metodický dokument od týmu vedeného epidemiologem Romanem Prymulou. Na dnešním videokonferenčním jednání hejtmanů s vládou v čele s Andrejem Babišem to potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar. Hejtmani během videokonference také požádali o stanovisko ministerstva zdravotnictví k zřízení lůžek pro nemocné a lidi v karanténě, které bude třeba izolovat z pobytových zařízení sociálních služeb.

S hejtmany jednali kromě uvedených členů vlády také ministryně financí Alena Schillerová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr vnitra Jan Hamáček, ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten informoval hejtmany o produkci dezinfekčních prostředků, které se vyrábějí ve 30 závodech po celé ČR. Republiková spotřeba v době nákazy koronavirem je tak pokryta.

1.místopředseda Rady Asociace krajů a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek požádal ministra zdravotnictví, aby měla Asociace krajů zastoupení v pracovní skupině MZ ČR, která bude řešit úhrady lůžek vyčleněných v krajích pro pacienty s COVID-19 či lidi v karanténě, jež budou převezeni mimo pobytová zařízení sociálních služeb. „V případě, že mají kraje vyčlenit 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel, musíme vědět, zda se počítá s úhradami od zdravotních pojišťoven. Proto bychom chtěli mít při projednávání této problematiky svého zástupce v pracovní skupině,“ uvedl Jiří Běhounek. Zástupcem Asociace krajů při projednávání úhrad a s tím spojených témat se stane hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Ministr Vojtěch rovněž upozornil hejtmany, že by měl každý kraj dostat 20 tisíc kusů rychlotestů pro testování pracovníků v pobytových sociálních službách. V této souvislosti jej 1. místopředseda Asociace krajů Jiří Běhounek požádal, aby ministerstvo zároveň s testy připravilo i metodiku, jak testování bude v krajích probíhat. „Zároveň bychom také chtěli vysvětlení od ministerstva zdravotnictví k údajům o počtu respirátorů FFP3, kterých ministerstvo zdravotnictví mělo podle zveřejněných informací k dispozici celkem 1, 4 milionu kusů. Kraje z toho však dostaly jen velmi malou část, proto bychom si potřebovali upřesnit, komu se tyto nedostatkové respirátory přesně rozdělily,“ dodal Jiří Běhounek.

Další videokonference hejtmanů s vládou se plánuje po Velikonocích, mezitím však představitelé krajů budou ještě ve spojení s týmem náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly. (akcr)

 

Ústecký kraj

logo UK 23

Hejtman: Oldřich Bubeníček, KSČM
Krajské město: Ústí nad Labem
Rozloha: 5335 km2
Počet obyvatel: 830371
Hustota zalidnění: 156 obyvatel/km2
NUTS: Severozápad
Radní: Martin Klika (ČSSD), Jaroslav Foldyna (ČSSD), Stanislav Rybák (KSČM), Jaroslav Komínek (KSČM), Petr Šmíd (SPO-SPD), Zdeněk Matouš (ČSSD), Jitka Sachetová (KSČM), Ladislav Drlý (KSČM), Radek Balej (KSČM), Radek Štejnar (ČSSD)
Koalice: KSČM a ČSSD
Počet obcí s rozšířenou působností: 16
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 55

 

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji