Kraje budou muset ustoupit, myslí si ministryně

dostalova charvatSeminář pro starosty obcí z regionu absolvovala dnes v Pardubicích ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Setkání bylo součástí spanilé jízdy po regionech, při kterém ministryně diskutuje s místními samosprávami připravovaný stavební zákon. Ten je vcelku dobře přijímán ze strany obcí, jeho vážným oponentem jsou ale stále kraje.

"Dotazy jsou většinou velmi konkrétní, protože na semináře dochází nejenom starostky a starostové, ale také pracovníci stavebních úřadů," shnula dosavadní poznatky ze setkávání ministryně Dostálová. "Vedeme dialog a můžeme si řadu věcí vysvětlit. Včetně některých mediálních zkratek, které mohou působit až odstrašujícím způsobem."

Velkým příznivcem změn stavební legislativy je hostitel setkání, pardubický primátor Martin Charvát. Ten na tiskovém brífinku společně s ministryní vypíchl mezi pozitivy plánovanou digitalizaci systému stavebního řízení, zastupitelnost i to, že v budoucnu má úřady obíhat dokumentace a ne žadatel. "Pro mě je důležité, že se stát rozhodl, že zkoncentruje svoje úředníky do jednoho razítka a celý proces investorům výrazně zjednoduší. Je také klíčové, že se odstartuje digitalizace celého řízení," uvedl pro Krajské noviny Charvát.

Zatímco s obcemi reprezentovanými Svazem měst a obcí ČR se ministerstvo bez větších problémů na kompromisu shodne, stále vůči navrhované legislativě trvá negativní postoj krajů. "Pro nás bude velmi důležitá role krajů při hlídání zákonnosti na nižších územních celcích, aby se provazovaly územní zásady kraje s národním územním plánem a velkou budoucí rolí krajů budou digitálně-technické mapy," řekla ministryně, která si je vědoma, že přízeň krajů návrhy nové legislativy stále nemají. Domnívá se zároveň, že v otázce postoje k budoucímu stavebnímu řízení budou muset regiony ustoupit. "Máme velkou podporu v integraci dotčených orgánů. Budeme hledat dobré využití krajů v územním plánování, ale ve stavebním řízení si myslím budou muset kraje státu ustoupit."

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji