Na prevenci kriminality šly na Vysočině tři miliony

starecVíce než tři miliony korun uvolnil Kraj Vysočina v letošním roce na tzv. prevenci kriminality v regionu. Peníze především z Programu Prevence kriminality sloužily k prevenci před majetkovou kriminalitou páchanou na obecním majetku, dalším podpořeným opatřením byla prevence kybernetické zločinnosti formou odborné přípravy pedagogů a lektorů pro školy i obce, Kaj Vysočina realizoval také výzkum vnímání kyberkriminality mezi dětmi, které se účastnilo 50 tisíc respondentů z celé České republiky. Téma dluhové problematiky a kriminality páchané na seniorech se opakovaně stane prioritou prevence v Kraji Vysočina i v roce 2019.

Ze zpracované časové řady dat, které má Kraj Vysočina k dispozici vyplývá, že je Kraj Vysočina, pokud jde o trestnou činnost absolutně i na 10 tisíc obyvatel, nejbezpečnějším krajem v České republice. „Čísla z policejních statistik za prvních devět měsíců každého roku jasně poukazují např. na zvyšující se frekvenci mravnostní kriminality, naopak klesá kriminalita majetková. Kriminalita se z veřejného prostoru přesouvá do kyberprostoru. Předpokládáme, že se na Internetu dějí tisíce podvodů, které však nikdy nejsou nahlášeny, důvodem může být neznalost, stud, nedůvěra. On-line prostředí je velkou hrozbou především pro starší generaci, která nemá především s podvodnými e-maily, webovými stránkami nebo eshopy dostatek zkušeností,“ upozorňuje Andrea Pohanová, z krajského oddělení krizového řízení a bezpečnosti. (kv)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji