V Balkové bude možná zprovozněn areál pro uprchlíky

pl kraj logoMinisterstvo vnitra chce v Balkové na severním Plzeňsku obnovit zařízení pro uprchlíky před vyhoštěním. O zprovoznění areálu v Balkové a případném otevření zařízení pro zajištění cizinců tak zvanou detencí jednali v červenci zástupci Ministerstva vnitra se starosty sedmi okolních obcí. 

Jednání s představiteli samosprávy je pro nás naprosto klíčové. Starosty jsme seznámily s režimem fungování takového typu zařízení, včetně systému ostrahy, možností vzniku nových pracovních míst pro region a samozřejmě i s dalšími tématy, které je zajímaly,“ říká  Lucie Nováková, ředitelka odboru tisku a public relations Ministerstva vnitra.

Objekt v Bálkové původně sloužil jako škola v přírodě, poté byl přestaven na zařízení pro zajištění cizinců. Provoz byl ukončen v roce 2005. Nyní areál spravuje Policie ČR a slouží jako školicí a výcvikové středisko. Ministerstvo vnitra vytipovalo tento objekt jako vhodný pro opětovné otevření detenčního zařízení. „Od začátku tohoto roku bylo zajištěno na území ČR více než 3 000 nelegálních migrantů, a to jak nelegálně pobývajících, tak nelegálně tranzitujících. Jde o nárůst oproti stejnému období v loňském roce o 48 %. V souvislosti s tímto nárůstem musíme navyšovat kapacity zařízení pro zajištění cizinců, tzv. detenčních zařízení,“ vysvětluje Lucie Nováková. Vláda proto rozhodla o navýšení kapacit stávajících zařízení v Bělé – Jezové, kde by mělo být do konce tohoto roku k dispozici zhruba 400 míst, a zároveň se rozhodla zprovoznit a otevřít areál ve Vyšních Lhotách, kde by bylo k dispozici 220 míst. O otevření zařízení v Balkové zatím nebylo rozhodnuto, došlo však k usnesení, že budou zahájeny přípravné práce, aby areál v budoucnosti opět mohl být využit.

AREÁL BUDE NEPŘETRŽITĚ HLÍDÁN

V případě rozhodnutí o znovuotevření bude areál v Balkové sloužit jako zařízení pro zajištění cizinců. Jedná se o uzavřený typ zařízení, který se v zahraničí i u nás se někdy nazývá „detence“ nebo „záchyt“. Osobám umístěným v tomto zařízení není umožněn volný pohyb. Uvnitř areálu vznikne samostatné zdravotnické zařízení a celý areál pak bude obehnán čtyřmetrovým žiletkovým plotem. Zařízení slouží primárně k zajištění cizinců, kterým bylo vydáno pracovníky cizinecké policie rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění. Areál takového zařízení je nepřetržitě hlídán ve třech směnách policisty, kterých u takto velkých zařízení bývá okolo 85. Chod zařízení zajišťují civilní zaměstnanci Správy uprchlických zařízení, těch by mělo být přibližně 60. Příprava areálu v Balkové a jeho rekonstrukce včetně bezpečnostního zajištění, která potrvá do poloviny příštího roku, byla vyčíslena na 40 až 50 milionů korun. „V tuto chvíli zpracováváme technickou dokumentaci a připravujeme výběrová řízení,“ uzavírá Lucie Nováková. Jana Bartošová

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji