Šéf Českých drah reagoval na twitteru na rozhodnutí Libereckého kraje

 

vlak nadraziLiberecký kraj včera informoval o tom, že jeho radní rozhodli o záměru zadat zajištění železniční dopravy na trase Liberec - Turnov - Semily - Stará Paka společnosti ARRIVA vlaky s. r. o. Ta by tady měla cestující vozit od letošního prosince následujících deset let. Rozhodnutí radních ale ještě v noci na twitteru rozporoval generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Hejtman Martin Půta celou věc odmítl na sociální síti s šéfem národního železničního dopravce řešit s tím, že v pátek mají osobní schůzku.

Ve zprávě Libereckého kraje o záměru zadat zajištění železniční dopravy mezi Libercem a Starou Pakou právě Arrivě hejtman kraje mimo jiné uvedl: "Společnost Arriva vlaky nabídla moderní nízkopodlažní vozy za nejvýhodnější nabídkovou cenu, a to na celý požadovaný soubor tratí." To se ale nelíbilo generálnímu řediteli Českých drah Miroslavu Kupcovi ještě krátce před jednou hodinou ranní na twitteru napsal: "Výběr dopravců na dráze nemá pravidla! Na soubory L3+L5 a L18 v Liberci (cca 20 % výkonů) jsme nabídli prakticky nové nízkopodlažní vlaky a v součtu za necelých 150 Kč/vlkm. Podle vyjádření kraje v médiích ale vyhrál dražší konkurent se staršími a minimálně rok bariérovými vlaky."

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta ve své reakci na stejné sociální síti zopakoval, že nabídka národního dopravce nebyla podle rozhodnutí krajské rady nejvýhodnější. "Odmítám s předsedou představenstva ČD řešit přes Twitter zadání žel. dopravy na 10 let v jednom z dopravních souborů v kraji. Rád mu důvody rozhodnutí vysvětlím osobně během naší páteční schůzky," dodal k tomu Půta.

Liberecký kraj není jediný, kde České dráhy přijdou v rámci zajištění dopravní obslužnosti o výhradní postavení. Připomeňme, že od změny jízdních řádů v prosinci letošního roku bude například i v Pardubickém kraji zajišťovat část vlakové osobní dopravy soukromý dopravce. Tam se jedná konkrétně o Leo Express, který získá zhruba 15 % krajem objednávaného výkonu.

 

 

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji