Řidiči o peníze nepřijdou, říká Vildumetzová

Linkový autobus na silnici č. 247 u Chotěšova Okres LitoměřicePremiér Andrej Babiš chce zrušit vládní nařízení přijaté předchozím kabinetem, které se týká navýšení minimální mzdy řidičů linkových autobusů. Vláda Bohuslava Sobotky toto nařízení přijala v roce 2016 s účinností od začátku roku 2017. Předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová vzápětí ve svém prohlášení uklidňovala šoféry a jejich odbory s tím, že jim nikdo na platy sahat nechce.

Andrej Babiš označil nařízení za nesmysl a uvedl, že jeho cílem bylo ze strany předchozího premiéra Sobotky především zalíbit se a získat hlasy v krajských volbách. Podle šéfky Asociace krajů Jany Vildumetzové ale případné zrušení nařízení neznamená, že by řidiči o peníze přišli. "Kraje samozřejmě řidiče potřebují, a plně proto podporují navýšení jejich mezd. Bohužel se často stávalo a stává, že navýšené prostředky, které kraje dají dopravcům, se k samotným řidičům nedostanou, popřípadě je jim odebrána nenároková složka. Nařízení vlády proto bylo v tomto směru nefunkční a nepřineslo tak logicky ani slibovanou stabilizaci v otázce nedostatku řidičů. Stále jich chybí kolem šesti tisíc. Proto chceme v co nejbližší době přijít s náhradním systémovým řešením tak, aby se navýšení platů dostalo spravedlivě kekaždému řidiči," uvedla Vildumetzová s tím, že nařízení přineslo krajům finanční i legislativní problémy.

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji