Praha se zabývá novou koncepcí záchranky

sanitka prahaRada hl. m. Prahy odsouhlasila návrh Koncepce rozvoje Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy na roky 2017 až 2021, předložený radním Radkem Lackem. Koncepci bude schvalovat Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy (ZZS) je profesionálně fungující městská příspěvková organizace, která hospodaří s dostatečným rozpočtem tak, aby mohla zajistit dostupné a profesionální služby přednemocniční neodkladné péče po celém území hlavního města Prahy. Pro udržení nadstandardní kvality poskytované péče a rekordních dojezdových časů kolem 8 minut je třeba plynule zajišťovat kvalifikované a erudované zaměstnance a zároveň jim připravit dobré pracovní podmínky, zázemí a opakovaný profesní výcvik.

Jak ukázaly i případy z nedávné doby, myslím tím zejména autobusové neštěstí u Horoměřic a tragický požár v hotelu v centru Prahy, na pražskou záchranku je stoprocentní spoleh. Díky rychlosti a profesionalitě zásahů se minimalizovaly počty obětí, zraněným byla poskytnuta včasná pomoc, v řadě případů se předešlo trvalým zdravotním následkům. Nasazení zdravotníků je více než stoprocentní, k výkonu práce zcela logicky potřebují adekvátní podmínky. Nová koncepce reflektuje současné problémy i možná rizika - odpadnou díky ní přesčasy i narůstající technické obtíže, spojené mj. se stále komplikovanější pražskou dopravou. Zvýší se také rezervy pro mimořádné, krizové situace a hromadná neštěstí,” uvedl předkladatel návrhu, radní pro zdravotnictví a bydlení Radek Lacko.

Nová Koncepce reflektuje rizika a problémy a nabízí komplexní proporcionální řešení ve střednědobém horizontu pěti let, včetně stanovení finanční náročnosti. Zajišťuje stabilitu organizace. Dotkne se například těchto oblastí: ZZS je v současné době personálně poddimenzovaná a s rozvojem pražské aglomerace s reflexí na zásadní změny v dopravní infrastruktuře (včetně nutné připravenosti na vnější hrozby) se personální potřeby neustále zvyšují. Nová Koncepce řeší také zázemí ZZS. Většina výjezdových základen je nyní v pronajatých objektech s nevyhovujícími provozními i bezpečnostními podmínkami. Plánovaná je též centrální administrativní budova, která přinese jednotné technické zázemí, vzdělávací a výcvikové středisko a centralizaci administrativního aparátu.

V souvislosti se zajištěním odpovídajících kapacit dojde k rozšíření vozového parku a logicky i ke zřízení nových výjezdových základen, to vše pro optimální pokrytí města v závislosti na omezení průjezdnosti zejména v centrálních částech města i omezení v závislosti na ekologických opatřeních na hlavních tazích i tramvajových pásech. Dosud byla nedostatečná obnova vozového parku - zejména v oblasti velkých sanitních vozů (30 % starších 8 let), vozidla rychlé lékařské pomoci jsou starší 9 let. V kontextu s náročnými podmínkami nepřetržitého provozu v husté městské aglomeraci bylo nutné tento stav přehodnotit. (mhmp)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji