Rozpaky odborů nad propouštěním

urednikOdborový svaz státních orgánů a organizací přijal s rozpaky zprávu o schválení systemizace, tedy rušení 860 systemizovaných služebních a pracovních míst na úřadech, Vládou ČR. Zajímá se o to, jaké bude mít zrušení tak velkého počtu míst dopady na práci na jednotlivých pracovištích.


Systemizace má mít za cíl především řádné plnění úkolů služebních úřadů. Měla by zajistit skutečné zefektivnění práce, ne primárně sledovat úsporu prostředků na platy, i když jde o zadání vyplývající z vládního prohlášení. Chci věřit, že rušení míst ve státní službě vláda velmi dobře prodiskutovala a tento krok je opodstatněný. Bohužel jsme však nedostali jasné odpovědi, kdo bude vykonávat agendu po propuštěných zaměstnancích, a zda na těch, kteří zůstanou, nebude ležet větší díl práce, což by v důsledku mohlo zkomplikovat nebo zpomalit práci úřadů,“ uvedl předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.
Spolu s našimi základními organizacemi proto budeme dopady systemizace pečlivě sledovat přímo na pracovištích a na případné negativní dopady hlasitě upozorňovat,“ dodal předseda odborového svazu.
V souvislosti se systemizací byl v těchto dnech v médiích připomenut i projednávaný návrh novely zákona o státní službě, který nyní po jeho schválení Sněmovnou leží v lavicích senátorů. Odborový svaz státních orgánů a organizací jej i nadále v předložené podobě odmítá. Představuje podle něj totiž uspěchaný a nekoncepční materiál a jako takový hrozí destabilizací a posílením politického vlivu na státní správu. I proto předseda svazu Pavel Bednář poslal otevřený dopis senátorům a senátorkám, v němž postoj svazu vysvětluje. (ossoo)

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji