Vondrák: zvládl bych obě funkce

VondrákDva hejtmani a dvě hejtmanky za hnutí ANO získali v podzimních sněmovních volbách křeslo poslance. Hnutí ovšem odmítá kumulaci funkcí, proto dalo trojici na vybranou - buď budete vykonávat funkci hejtmana nebo funkci poslance.

Do sněmovny se v říjnu dostala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, její kolegyně z vedení Kralovarského kraje Jana Vildumetzová, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Zatím jediná z nich, Jaroslava Pokorná Jermanová, učinila rozhodný krok a poslední říjnový den oznámila svoji rezignaci na post poslankyně. "Své rozhodnutí jsem učinila po dlouhých debatách s lidmi v mém okolí. Reflektovala jsem také názor vedení hnutí ANO. Vím, že můžete namítnout, že proto jste mě nekroužkovali. Za Středočeský kraj budou ve Sněmovně pracovat 3 zastupitelé kraje, moji kolegové. Věřím, že si dohlédnu na to, aby náš kraj zastupovali co nejlépe. Samozřejmě zřídí také poslaneckou kancelář v Benešově," uvedla Pokorná Jermanová ve svém prohlášení.

Jana Vildumetzová, která kromě Karlovarského kraje stojí také v čele Rady Asociace krajů ČR, zatím oznámila pouze, že nehodlá vykonávat obě funkce, neupřesnila ale, zda zůstane hejtmankou nebo bude pracovat jako poslankyně.

Podobně neurčité vyjádření poskytl médiím Ladislav Okleštěk z Olomouckého kraje, který médiím sdělil, že výzvu hnutí ANO bere na vědomí.

Z vyjádření Ivo Vondráka, hejtmana Moravskoslezského kraje, je patrné, že ač je ze všech zvolených hejtmanů z největší dálky, počítal s tím, že by mohl sedět na dvou židlích. "Po celou volební kampaň jsem deklaroval, že mojí prioritou je práce hejtmana, ale že zvládnu naplno, ku prospěchu občanů Moravskoslezského kraje, vykonávat obě funkce," prohlásil hejtman Ivo Vondrák s tím, že rozhodnutí celostátního výboru hnutí respektuje, ale potřebuje čas na rozmyšlenou. "Potřebuji čas k rozhodnutí, zdali je nutné složit funkci poslance," řekl. (red)

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji