Kraje s Dostálovou řešily v Brně stavební zákon

ak dostalova brnoShodu na podobě nového stavebního zákona stále nemohou najít kraje se státem. K jednání využily zasedání Asociace krajů a setkání s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou v rámci včera zahájeného veletrhu Regiontour v Brně. Hejtmani přitom vyjádřili nelibost nad tím, že nad dílčími úpravami návrhu zákona se premiér a ministr vnitra setkali se zástupci Svazu měst a obcí, přičemž kraje, Svaz místních samospráv nebo Spolek pro obnovu venkova přizvány nebyly.

"Trochu nás zaskočilo jednání se Svazem měst a obcí, který se v jeho aktivitách snažíme podporovat a teď to udělali trochu o nás bez nás," shrnula výtky hejtmanů v rozhovoru pro Krajské noviny přímo v Brně hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. "Jaho hejtmani nejsme nadšení z toho, že dojde k oddělení krajských stavebních úřadů, ale chápeme argumenty paní ministryně. Chceme, aby se stavební řízení zrychlilo a zjednodušilo." Jermanová dále řekla, že kraje chtějí mít přehled o tom, jak nový zákon regiony zasáhne, a to je věcí otevřené diskuze s centrálními orgány.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický v Brně Krajským novinám řekl, že je rád, že ministryně Klára Dostálová od varianty, při které by na úrovni obcí vymizely stavební úřady a vznikla by samostatná struktura státního stavebního úřadu. "Neopouští se spojený model veřejné správy, kdy kraje a obce vykonávají vedle samostatné také přenesenou působnost, tedy výkon státní správy," řekl Martin Netolický. Ten se domnívá, že na rozdíl od návrhu, který počítá se stavebními úřady v obcích s rozšířenou působností, by stavební úřady měly být v takzvanných dvojkových obcích. Počet stavebních úřadů by tak poklesl zhruba na polovinu s posílením počtu úředníků.

K dohodě s ministryní se podle Netolického kraje ovšem neblíží v otázce zřízení státních stavebních úřadů na úrovni krajů. "Je několikeré usnesení Asociace krajů, které odmítají tento přístup. Na druhou stranu, všechno je věcí jednání. Oficiálně se touto tématikou budeme zabývat na Asociaci krajů 18. února, kde probereme detailně návrh, který vznikl během tohoto týdne a který je výrazně odlišný od toho předchozího," prohlásil Netolický.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová ocenila, že jednání s hejtmany probíhala ve velmi přátelské atmosféře a že měla možnost vysvětlit jim svoje stanoviska. "Je potřeba se na stavební zákon podívat bez emocí," uvedla Dostálová pro Krajské noviny. "Pokud mám integrovat dotčené orgány tak, aby stavebníkovi stačilo jedno razítko na místo dnešního obíhání úřadů, někdo ustoupit musí. A pokud je prvostupňový orgán na úrovni obcí s rozšířenou působností, je to služba co nejblíže občanům. Zároveň ale musíme mít mechanismy proti nečinnosti úřadů, proto považuji za správné, že od krajské úrovně už to bude krajská státní stavební správa."

Kraje chtějí s centrálními úřady o novém stavebním zákonu dál jednat a rozebírat svoje připomínky. "Požádali jsme proto o návrat k jednacímu stolu," uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který rozhovory hejtmanů s ministryní vedl. Jedním z hlavních cílů hejtmanů je podle oficiální zprávy Asociace krajů rozptýlit obavy z toho, zda navrhované změny ve své konečné podobě skutečně přispějí ke zvychlení a zjednodušení stavebních řízení.  (mes); foto: AKČR

Jihomoravský kraj

symbolika logo 2010

Hejtman: Bohumil Šimek (ANO)
Krajské město: Brno
Rozloha: 7197 km2
Počet obyvatel: 1193930
Hustota zalidnění: 157 obyvatel/km2
NUTS: Jihovýchod
Radní: Roman Hanák (ČSSD), Taťána Malá (ANO), Marek Šlapal (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09), Martin Maleček (Starostové pro Jižní Moravu), Jana Pejchalová (ANO), Miroslav Kubásek (ANO), Petr Hýbler (ANO), Tomáš Soukal (ČSSD), Igor Chlup (ČSSD)
Koalice: ČSSD a KDU-ČSL
Počet obcí s rozšířenou působností: 21
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 65

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji