Na dopravní stavby chce Vysočina z IROPu více než miliardu

silnice ilustrS třiadvaceti dopravními stavbami se Kraj Vysočina aktuálně uchází o spolufinancování nákladů na dopravní stavby z IROP Doprava výzvy s názvem Vybrané úseky silnic II. a III. třídy. Ze 14,4 miliard korun, které má ministerstvo pro místní rozvoj připraveno k rozdělení mezi všechny kraje, se zatím podařilo Kraji Vysočina na rekonstrukce a modernizace silnic plnící funkce silnic vyšší třídy, získat téměř 1,4 miliardy korun na spoluúčast úhrady uznatelných výdajů u dvanácti předložených akcí. 

V případě první stavby Golčův Jeníkov – spojení s D1, Velký Beranov obchvat, Nové Veselí – obchvat a modernizace silničního spojení Střítež – Salavice – Výčapy – Štěpánovice je vybrán dodavatel a stavby budou letos zahájeny,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast dopravy Jan Hyliš.

Další desítka připravených krajských dopravních staveb podaná do 70. výzvy IROP Doprava je nyní v hodnocení. Jde o akce za další cca 1,6 miliardy korun s vyčíslenou 1,1 miliardou korun uznatelných nákladů ideálně spolufinancovanou z IROP. Mezi těmito připravenými stavbami figuruje např. modernizace zbývajících tří úseků silnice II/602 mezi Jihlavou a Pelhřimovem nebo jedna z nejnákladnějších dopravních staveb realizovaná v historii Kraje Vysočina – jihovýchodní obchvat Jihlavy za bezmála jednu miliardu korun. „Ke stavbám, které Kraj Vysočina nechce odkládat, patří modernizace průtahu Třeští. Tuto a jmenované stavby na II/602 budeme schopni v případě nedosažení na evropské dotace realizovat z vlastního krajského rozpočtu,“ potvrdil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla s tím, že jihlavský obchvat je projekčně připraven, probíhá stavební řízení a kraj směřuje k získání stavebního povolení. Jeho realizace přichází stále v úvahu za podpory EU dotace, v úvahu připadá i spolufinancování jeho realizace z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury, protože se jedná o stavbu strategickou pro přepravu komodit pro stavbu dalších bloků Jaderné elektrárny Dukovany. Z dopisu ministryně pro místní rozvoj adresovaného náměstkovi hejtmana Kraje Vysočina Martinu Kuklovi je zřejmé, že o evropských dotacích 70. výzvy nebylo definitivně rozhodnuto.

Vedle staveb, které má Kraj Vysočina v plánu realizovat za podpory EU, bude v letošním roce realizovat opravy mostů za 229 miliónů  a opravy a modernizace silnic za  téměř 370 miliónů korun z vlastních zdrojů. Konkrétní výčet všech plánovaných oprav a modernizací je součástí příloh Rozpočtu Kraj Vysočina 2019. Dalších 50 miliónů korun je Kraj Vysočina podle Martina Kukly připraven uvolnit pro Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny z přebytku hospodaření na opravy silnic po zimě. O jejich definitivním užití rozhodne do 14ti dnů krajské zastupitelstvo. (vys)

 

Kraj Vysočina

kraj vysocina logo 3

Hejtman: Jiří Běhounek (ČSSD)
Krajské město: Jihlava
Rozloha: 6796 km2
Počet obyvatel: 515864
Hustota zalidnění: 76 obyvatel/km2
NUTS: Jihovýchod
Radní: Pavel Franěk (ANO), Vladimír Novotný (ČSSD), Jana Fischerová (ODS), Pavel Pacal (Starostové), Josef Pavlík (ANO), Jana Fialová (ČSSD), Jan Hyliš (ČSSD), Martin Hyský (ČSSD)
Koalice: ČSSD s podporou KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji