Stavba dalších úseků cyklostezky mezi krajskými městy se blíží

hradubicka labskaZačátkem letošního roku byla slavnostně otevřena první etapa cyklostezky Mechu a perníku z Hradce Králové směrem na Pardubice do Vysoké nad Labem. Celá spojnice dvou krajských měst je součástí nadnárodní cyklotrasy Labská stezka. Na její budování přispívají evropské fondy.

Dosud projelo a prošlo tímto nově vybudovaným úsekem přes 63 700 cyklistů, in-linistů a pěších v obou směrech, což jasně potvrzuje potřebu pokračovat s výstavbou cyklostezky dál směrem našeho krajského města,“ sdělil radní Pardubického kraje René Živný.

V současné době jsou v přípravě ke stavebnímu povolení další dva úseky, Vysoká n. L - Opatovice n. L., Dříteč - Němčice (až pod hrad Kunětická hora). Stavba je plánována na období 2020 až 2021. Propojení Opatovice n. L. – Dříteč je momentálně ve fázi výkupu pozemků a záměr realizace výstavby je plánován na období 2022 až 2023.

Na přípravě výstavby Labské stezky se pracuje také mezi městy Pardubice a Týnec nad Labem. Na tomto cca 34 km dlouhém úseku se již zahájil výkup pozemků, a to v oblasti obce Řečany. Pokračovat se bude v úseku Chvaletice - Týnec nad Labem a dále od Řečan k úrovni obce Semín, kde je plánované přemostění Labe a vedení cyklotrasy po levém břehu řeky Labe. Z pohledu výkupu pozemků jsou nejproblematičtější úseky v lokalitě Přelouč a napojení města Pardubice na obec Valy. Zde se aktuálně vyhledává alternativní trasování cyklotrasy pro zajištění prostupnosti územím.

Pardubický kraj finančně podporuje výkup pozemků a činnosti obou svazků obcí, které pracují na realizaci výstavby Labské stezky na území Pardubického kraje,“ dodal radní Živný. (pak)

 

Pardubický kraj

logo1

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Krajské město: Pardubice
Rozloha: 4519 km2
Počet obyvatel: 758548
Hustota zalidnění: 171 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), Michal Kortyš (ODS), Bohumil Bernášek (ČSSD), Václav Kroutil (ČSSD), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Hana Štěpánová (STAN), Ladislav Valtr (ODS), René Živný (Koalice pro Pardubický kraj)
Koalice: ČSSD, KPK a SPOZ
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji