Příští rok spustí nový lineární urychlovač

urychlovacSpolečnost Multiscan provozující v Pardubické krajské nemocnici onkologické oddělení modernizuje přístrojové vybaení. Největšími investicemi společnosti v roce 2019 byla výstavba nového pavilonu klinické onkologie, nákup magnetické rezonance pro brachyterapii a ultrazvuku pro pracoviště diagnostiky. Jejich celková hodnota se pohybuje v řádu stovek milionů korun. K tomuto výčtu se přidá ještě nový lineární urychlovač, který bude uveden do provozu začátkem příštího roku.

Počátkem září započaly práce na výměně lineárního urychlovače Clinac 2100 C/D za nový lineární urychlovač TrueBeam od americké společnosti Varian. Ten dokáže, stejně jako TrueBeam, který se v Multiscanu využívá od roku 2016, ozařovat pacienty moderními technikami včetně metody řízeného dýchání. Pracoviště Multiscanu tak bude opět disponovat dvěma vysoce kvalitními přístroji pro ozařování pacientů.

Spolu s výměnou lineárního urychlovače proběhne i modernizace plánovacího systému Aria. Nový systém zvýší komfort při plánování radioterapie, umožní využití nových výpočetních modelů a urychlí celý proces plánování.  

Moderní pracoviště, jakým Multiscan bezesporu je, musí splňovat určité standardy, aby mohlo svým pacientům poskytnout co nejlepší péči. Nákup nového lineárního urychlovače patří k jednomu z kroků, jak toho dosáhnout,“ uvádí Ing. Milan Rufer, MBA, generální ředitel AKESO holding a. s.

Provoz nového lineárního urychlovače bude zahájen v lednu příštího roku, do té doby budou probíhat nezbytné přípravné práce a testování. Pacienti budou v době výměny urychlovače ozařováni na stávajícím lineárním urychlovači z roku 2016.

 „Pacientům, kteří k nám chodí na ozařování, uzpůsobíme provoz tak, aby se jich instalace nového urychlovače dotkla co nejméně,“ dodává Naďa Hloušová, tisková mluvčí Onkologického a radiologického centra Multiscan.

Pardubický kraj

logo1

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD)
Krajské město: Pardubice
Rozloha: 4519 km2
Počet obyvatel: 758548
Hustota zalidnění: 171 obyvatel/km2
NUTS: Severovýchod
Radní: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), Michal Kortyš (ODS), Bohumil Bernášek (ČSSD), Václav Kroutil (ČSSD), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Hana Štěpánová (STAN), Ladislav Valtr (ODS), René Živný (Koalice pro Pardubický kraj)
Koalice: ČSSD, KPK a SPOZ
Počet obcí s rozšířenou působností: 15
Počet členů rady: 9
Počet členů zastupitelstva: 45

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji