Pardubický kraj plánuje dvoumiliardovou půjčku od EIB

kraj koaliceSamospráva Pardubického kraje sezvala novináře na setkání v novém roce, při kterém vedení kraje bilancovalo dosavadní činnost. Zároveň představitelé vládnoucí koalice představili investiční akce, které kraj čekají, a to i ty, které přesahují současné funkční období samosprávy.

 

Hned v úvodu prohlásil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, že koalice funguje bez vnitřních sporů a přes vnější snahy jsou vztahy uvnitř samosprávy "až přátelské". V rámci informací o hospodaření kraje uvedl hejtman, že zlepšené inkaso daní přineslo regionu loni 578 milionů korun, což je zatím nejvyšší dosažená částka. Ta by měla být v únoru zapojena do rozpočtu s tím, že zhruba 350 milionů korun půjde do silnic.

Jak hejtman dále informoval, Pardubický kraj si hodlá vzít úvěr od Evropské investiční banky ve výši dvou miliard korun. Polovina této částky by měla putovat na vybudování budovy urgentního příjmu nemocnice v Pardubicích, ostatní peníze půjdou do oblasti dopravy a na další připravované projekty. Mezi nimi je například investice do Winternitzových automatických mlýnů v Pardubicích, na které se kraj bude podílet.

Vicehejtman Roman Línek za Koalici pro Pardubický kraj, která reprezentuje třetinu krajské rady, konstatoval, že se úspěšně podařila transformace sociální péče a nastavení víceletého financování sociálních služeb. Za velké úspěchy na poli kultury, kterou má v gesci, považuje zápis kladrubského hřebčína na seznam UNESCO. Línek také komentoval investiční bilanci kraje, který v loňském roce dokončil 51 staveb za zhruba miliardu korun, rozestavěl jednatřicet staveb za více než miliardu a do výběrového řízení poslal dvanáct staveb za 800 milionů korun. Naplánováno je dalších 120 staveb za více než čtyři miliardy korun.

"Stojíme před zahájením velkých investic, které jsou přesahové a které jsme schvalovali s garancí jejich financování," uvedl v souvislosti s plány na akce, které nebudou hotové před koncem funkčního období současné samosprávy, hejtman Martin Netolický.

Velký objem peněz pošle Pardubický kraj už tradičně do oblasti dopravy. "Z krajského rozpočtu je to 600 milionů, dalších 400 milionů půjde z úvěru EIB. Letos by se měla prostavět miliarda korun," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. Projekty jsou podle něj připravené, mnoho z nich se týká mostních konstrukcí, u kterých je podle Kortyše průměrná investice patnáct milionů korun.

Kromě prezentace některých velkých investičních projektů, mezi nimiž je třeba výstavba pavilonu centrálního urgentního příjmu orlickoústecké nemocnice, stavba nemocnice následné péče v Moravské Třebové nebo již zmíněné Winternitzovy automatické mlýny, se vedení kraje vyjádřilo k některým aktuálním záležitostem. Hejtman například zopakoval negativní stanovisko k připravené novele stavebního zákona. "V případě jeho přijetí opustí Krajský úřad osmdesát lidí a stát bude muset hledat nové prostory, kam je umístí," uvedl Netolický. Ten také kritizoval stávající nastavení rozpočtového určení daní. Podle něj by mělo ministerstvo financí koordinovat postup při změně zákona. Náměstek Kortyš také zmínil plánované jednání s ministrem průmyslu a obchodu, se kterým bude jednat společně s pardubickým primátorem. Řešit budou průmyslové zóny ve městě a navazující potřebnou infrastrukturu, se kterou by měl pomoci stát. (mes); foto: Pardubický kraj

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji