Chceme mít čisté hory, proto začínáme třídit

V České republice má možnost třídit odpad už 99% obyvatel. Teď k nim přibydou i lidé z Deštného v Orlických horách. V tomto vyhledávaném zimním rekreačním středisku totiž začínají organizovaně sbírat tříděný odpad. Proč? Chtějí mít čisté hory a získat i nějakou tu korunu do obecního rozpočtu.

Obec Deštné v Orlických horách má přibližně šest set stálých obyvatel, v zimě sem ale přijíždějí zástupy lyžařů. S nimi logicky vzrůstá i množství odpadů. Pro obec to znamená vysoké náklady na úklid a svoz odpadů, proto se nyní rozhodla udělat razantní krok. Zavádí systém třídění odpadů. „Začínáme úplně od začátku. Chceme zvýšit komfort života u nás a ochránit přírodu kolem. Máme tu projekt Čisté hory a chceme, aby se do třídění zapojili i návštěvníci lyžařského areálu,“ říká starostka obce Alena Křížová.

Naplnit tento záměr Deštnému pomáhá i společnost EKO-KOM a.s. Právě ta totiž obci ze svého „projektu nádob“ zdarma zapůjčila hned sedmnáct kontejnerů na tříděný odpad. Obyvatelům i návštěvníkům teď bude sloužit sedm kontejnerů na plast, pět na bílé sklo a pět na barevné sklo. „Doufáme, že lidé k tomu přistoupí zodpovědně a že už nebudeme v krajské statistice třídění na těch spodních příčkách,“ dodává k tomu Alena Křížová a prozrazuje, že obec má v úmyslu se poprvé přihlásit i do soutěže obcí ve sběru tříděného odpadu „Čistá obec“. V této soutěži na vítěze čekají zajímavé finanční odměny. „Soutěž „Čistá obec“ je vyhlašovaná každoročně. Trvá vždy celý kalendářní rok. Hodnotícím kritériem je především tzv. výtěžnost sběru tříděného odpadu, kdy je celkové množství přepočítáváno na jednoho obyvatele. Patří do toho nejen papír, plast, sklo, či nápojové kratony, ale samostatně se také soutěží ve sběru vysloužilých elektrozařízení,“ vysvětluje pravidla soutěže Ing. Jiří Záliš, regionální manažer EKO-KOM, a.s.

Do projektu nádob se mohou zapojit všechny obce v Královéhradeckém kraji, které jsou členem systému EKO-KOM. Mohou požádat o bezplatnou výpůjčku nádob o objemu 1 100 litrů pro sběr papíru a plastů, sklolaminátových zvonů o objemu 1 500 litrů pro sběr bílého a barevného skla nebo dělené, tzv. duální zvony pro sběr skla o objemu 2 150 litrů.

Více informací o projektech EKO-KOM naleznete na www.cistykraj.cz a www.jaktridit.cz

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji