Memorandum pomůže dopravním stavbám

silnice ilustrRada Středočeského kraje dnes schválila návrh na uzavření memoranda o spolupráci při výstavbě dálnice D3, D4 a staveb s nimi souvisejícími. Memorandum bude uzavřeno mezi Středočeským krajem, Jihočeským krajem, Ředitelstvím silnic a dálnic a Ministerstvem financí. Definitivní slovo o jeho uzavření však ještě budou mít zastupitelé kraje.

Uzavřením memoranda bude deklarována snaha všech odpovědných institucí za přípravu a následnou výstavbu dálnic D3 a D4 i staveb, které s nimi souvisejí, že budou při přípravných pracích u těchto dopravních staveb spolupracovat tak, aby je bylo možné co nejvíce urychlit. Stěžejním úsilím všech zúčastněných však je, aby v končeném důsledku došlo ke zkrácení doby nutné pro projednání a vydání územního rozhodnutí a následně i zkrácení doby pro vydání stavebního povolení, a to jak na stavby dálnic D3, D4, tak stavby navazující.

Memorandum rovněž deklaruje, že se smluvní strany rozhodly založit pracovní skupinu, která bude vymezené oblasti spolupráce zajišťovat, koordinovat a stanovovat společný postup mezi smluvními stranami. Výsledky spolupráce budou vyhodnocovány v šestiměsíčních intervalech. Zastoupení v ní budou mít odborníci všech stran.

V rámci svých pravomocí budou Středočeský a Jihočeský kraj nejen podporovat a připravovat přípravu staveb, ale zároveň i cíleně hledat a nacházet možnosti urychlení procesu, ať už se bude jednat o diskusi a nalezení kompromisů s obecními samosprávami, či svým specifickým přístupem při majetkoprávním vypořádání,“ dodala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Oba kraje také budou v případě, že to bude z důvodu přípravy dálnic D3 a D4 třeba, připraveny na změny v Zásadách územního rozvoj. V rámci plánování uzavírek na území svého kraje budou v maximální míře preferovat objízdné trasy po dálnicích a silnicích I. třídy před objízdnými trasami po silnicích druhých a třetích tříd.

Memorandum nezapomíná ani na rozšíření vodárenské soustavy. ŘSD ověřilo proveditelnost obslužnosti jižní části Středočeského kraje vodárenskou soustavou, která bude v koridoru dálnice D3. Ministerstvo dopravy pak v memorandu deklaruje plnou podporu této významné investici Středočeského kraje a zavazuje se k plné součinnosti, koordinaci a spolupráci mezi touto investicí kraje a investicemi MD. V memorandu je také uvedeno, že budování vodárenské soustavy je opatřením proti negativním vlivům sucha a možností, která může sloužit také pro potřeby dálnice, tj. odpočívky, SSÚD, požární vodu, čištění tunelů (Tunel Prostřední vrch, Tunel Krňany). Toto dílo by mělo být budováno i pro Posázavský skupinový vodovod se skupinovým vodovodem Benešov. Konkrétně se jedná o 61,2 km přiváděcích řadů, 9 čerpacích stanic, 4 vodojemy. Výhledové připojení je až pro 20 tisíc obyvatel, 38 obcí a 203 obecních částí. (sck)

Středočeský kraj

sck

Hejtman: Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)
Krajské město: Praha
Rozloha: 11014 km2
Počet obyvatel: 1287277
Hustota zalidnění: 116 obyvatel/km2
NUTS: Střední Čechy
Radní: Gabriel Kovács (ANO), Martin Kupka (ODS), Martin Macháček (STAN), Daniel Marek (TOP 09), Věslav Michalik (STAN), Jaroslava Němcová (ANO), František Petrtýl (ANO), Vít Rakušan (STAN), Jan Skopeček (ODS), Ivo Šanc (STAN)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 26
Počet členů rady: 10
Počet členů zastupitelstva: 65

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji