Půl miliardy na středočeské kotle

kotelCelkem pět tisíc domácností by mohlo v rámci 3. výzvy kotlíkových dotací pro období 2019-2023 získat potřebnou finanční pomoc na výměnu starého kotle za nový. „Předpokládáme, že v ní bude pro Středočeský kraj celkem 575 milionů korun. Bude to zřejmě poslední jistá možnost, jak finanční příspěvek na výměnu kotle získat, a proto by si občané neměli nechat ujít. Žádat o dotaci budou moci už od 3. června, a to až do 30. června 2022,“ říká náměstek hejtmanky pro oblast financí Gabriel Kovács.

Vyhlášení Programu „Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji“ Rada kraje doporučila Zastupitelstvu kraje a předpokládá, že bude schváleno na jeho zasedání koncem dubna. Na úřední desce bude poté program vyvěšen od 3. května. „Žádosti budou podávány elektronicky a následně doručované v listinné papírové podobě s podpisem konečného uživatele do podatelny Krajského úřadu Středočeského kraje,“ upřesnil náměstek Kovács. Finanční dotace bude poskytována do maximálního podílu 75 % způsobilých výdajů v případě, že se bude jednat o instalaci plynového kondenzačního kotle, kdy konečný uživatel může obdržet dotaci nejvýše 95 tisíc korun. V případě 80 % způsobilých výdajů, bude-li instalován kotel na biomasu s ručním přikládáním, pak může konečný uživatel dosáhnout na dotaci nejvýše 100 tisíc korun a 80 % způsobilých výdajů bude dosaženo i v případě, že bude instalováno tepelné čerpadlo nebo automatický kotel pouze na biomasu. Končený uživatel může v tomto případě obdržet dotaci nejvýše 120 tisíc korun. „Finanční podpora bude navýšena o dalších 7,5 tisíce korun tehdy, bude-li výměna starého kotle za nový provedena v seznamu obcí, který bude součástí vyhlášeného programu. Jde o obce, které jsou na tom z hlediska znečištění ovzduší ve středních Čechách nejhůře,“ upřesnil náměstek. Zdůraznil také, že kombinovaný kotel uhlí/biomasa již nebude podporován, jako tomu bylo v minulosti. „Středočeský kraj chce občanům pomoci splnit povinnost výměny kotlů. Proto jim nabídne možnost takzvané zálohové platby, a to mladým lidem od 18 do 29 let a seniorům nad 65 let v obcích, které jsou takzvaně prioritními obcemi. To znamená, že je v nich zvýšená koncentrace emisí, a dále se bude tato možnost zálohové platby týkat i devíti plošně vybraných ekonomicky slabších regionů, a to Městce Králové, Mšena, Příbrami, Rakovníka, Sedlčan, Slaného, Votic, Vlašimi a Zruče nad Sázavou,“ doplnil Kovács. (sck)

 

Středočeský kraj

sck

Hejtman: Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)
Krajské město: Praha
Rozloha: 11014 km2
Počet obyvatel: 1287277
Hustota zalidnění: 116 obyvatel/km2
NUTS: Střední Čechy
Radní: Gabriel Kovács (ANO), Martin Kupka (ODS), Martin Macháček (STAN), Daniel Marek (TOP 09), Věslav Michalik (STAN), Jaroslava Němcová (ANO), František Petrtýl (ANO), Vít Rakušan (STAN), Jan Skopeček (ODS), Ivo Šanc (STAN)
Koalice: ČSSD a KSČM
Počet obcí s rozšířenou působností: 26
Počet členů rady: 10
Počet členů zastupitelstva: 65

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji