Bynovec je v Ústeckém kraji Skokanem roku

 MES9987 kopieKryštofovy Hamry, Blatno, Loučná pod Klínovcem a Louny jsou obce Ústeckého kraje, ve kterých se obyvatelům daří nejlépe třídit své odpady. Zástupci, nejen těchto obcí a měst, převzali na slavnostním ceremoniálu, v prostorách Knihovního sálu zámku v Děčíně, prestižní ocenění v soutěži Skleněná popelnice. Tradiční krajské klání samospráv organizoval již popatnácté Ústecký kraj ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s., v rámci aktivit zaměřených na podporu tříděného sběru odpadu v regionu.

Stejně jako loni, byly do soutěže i v letošním ročníku automaticky zařazeny všechny obce, které jsou zapojeny do celorepublikového systému třídění a využití obalových odpadů společnosti EKO-KOM, a.s. Hlavním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Zohledněny byly navíc i hustota sběrné sítě nebo sběr kovových odpadů. Samotné hodnocení pak bylo provedeno na základě údajů poskytovaných obcemi do systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného vykazování za stanovené období.

Město Loučná pod Klínovcem po vítězství v předchozích čtyřech ročnících pokračuje ve vítězné sérii. Podle radnice je to důkazem toho, že třídění odpadů ve městě funguje a občané to již berou jako samozřejmost. Za Loučnou pod Klínovcem, v kategorii měst do 3 500 obyvatel, postoupil na druhé místo, z loňské třetí příčky, městys Brozany nad Ohří, kde ho nahradil městys Ročov.

V kategorii měst nad 3 500 obyvatel zvítězilo město Louny, které postoupilo z loňské stříbrné příčky, následované městy Libochovice a Dubí. Mezi obcemi do 500 obyvatel se na prvním místě umístila obec Kryštofovy Hamry, následovaná obcemi Doubice a Měděnec. V kategorii obcí nad 500 obyvatel se opakuje vítězná trojice z loňského ročníku. Vítězství obhájila obec Blatno. Z loňského třetího místa se na letošní druhou příčku posunula obec Staré Křečany, která si tak vyměnila pořadí s třetí v kategorii, obcí Libčeves.

Ocenění každoročně přebírá také „Skokan roku“, tedy město či obec, která se v meziročním srovnání výsledků třídění odpadů posunula o nejvíce příček směrem nahoru. Tento titul v rámci soutěže Skleněná popelnice 2018 získala obec Bynovec. „V obci jsme se snažili co nejvíce zahustit sběrnou síť a různými aktivitami a propagací podporovat třídění odpadů. Velmi mě tento výsledek těší a děkuji všem obyvatelům Bynovce,“ komentovala úspěch obce starostka Petruše Zahradníková.

V rámci slavnostního vyhlášení získaly nejlepší obce a města symbolické skleněné popelnice, které jsou již tradičně vygravírovány do originálních skleněných těles, k tomu ještě věcné ceny a také motivační příspěvek od Ústeckého kraje na podporu odpadového hospodářství.

Soutěž Skleněná popelnice je součástí projektu realizovaného Ústeckým krajem a Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. nazvaného Intenzifikace odděleného sběru v Ústeckém kraji. Letos poprvé získávají finanční odměnu obce a města na 5 místech každé velikostní kategorie. Vítězové svých kategorií si z Děčínského zámku odváží odměnu 35 000 korun, stříbrní 25 000 korun, bronzoví 15 000 korun a obce čtvrtém a pátém místě pak získávají odměnu ve výši 10 000 korun. Doufáme, že umístění v této soutěži a získaná finanční odměna pro obce bude další motivací ke zvyšování účasti obyvatel na samotném třídění,“ říká paní Jitka Sachetová, radní kraje pro oblast kultury a památkové péče, zemědělství, životního prostředí a venkova.

Součástí soutěže Skleněná popelnice 2018 je také udílení cen kolektivních systémů ASEKOL a ELEKTROWIN. V rámci prvního jmenovaného se hodnotí sběr drobného elektra prostřednictvím kontejnerů v obcích a na sběrných dvorech. V rámci tohoto systému si mezi městy nad 15 000 obyvatel nejlépe vedlo město Kadaň, v kategorii měst do 15 000 obyvatel zvítězilo město Šluknov a v kategorii obcí do 5 000 obyvatel patří prvenství městu Úštěk.

ELEKTROWIN je kolektivní systém pro zpětný odběr a využití elektrozařízení a elektroodpadu, jako jsou velké i malé domácí spotřebiče či elektrické nástroje a nářadí. V rámci vyhlašování výsledků se na první příčce v kategorii obce do 4 000 obyvatel umístila obec Libědice. V kategorii nad 4 000 obyvatel zvítězily, stejně jako loni, Lovosice. Ocenění Skokan roku, získalo město Děčín.

 

Ústecký kraj

logo UK 23

Hejtman: Oldřich Bubeníček, KSČM
Krajské město: Ústí nad Labem
Rozloha: 5335 km2
Počet obyvatel: 830371
Hustota zalidnění: 156 obyvatel/km2
NUTS: Severozápad
Radní: Martin Klika (ČSSD), Jaroslav Foldyna (ČSSD), Stanislav Rybák (KSČM), Jaroslav Komínek (KSČM), Petr Šmíd (SPO-SPD), Zdeněk Matouš (ČSSD), Jitka Sachetová (KSČM), Ladislav Drlý (KSČM), Radek Balej (KSČM), Radek Štejnar (ČSSD)
Koalice: KSČM a ČSSD
Počet obcí s rozšířenou působností: 16
Počet členů rady: 11
Počet členů zastupitelstva: 55

 

 

Nepřehlédněte

„V civilizované zemi rozhodují o regionálních záležitostech nikoliv jmenovaní úředníci jako za císaře pána ale zvolená samospráva,“

říká v rozhovoru k patnácti letům krajů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

netolickyČeské a moravské kraje slaví patnácté narozeniny. Od doby svého vzniku, kdy jejich úřady fungovaly takřka v polních podmínkách, prošly velkým vývojem a změnily se v sebevědomé samosprávné celky respektované na centrální politické úrovni. O tom všem jsme hovořili v „narozeninovém“ rozhovoru s nejmladším ze současných hejtmanů Martinem Netolickým, který stojí v čele Pardubického kraje.

Krajské noviny na Facebooku

Redakce

Krajské noviny Evropské vydavatelství, s. r. o.
kancelářská budova P8, č.p. 80
533 53 Pardubice – Semtín
redakce@evropskevydavatelstvi.cz
telefony: 466 611 139, 777 100 388
© 2024 Krajské noviny

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Akceptuji